Je kunt in plaats van partner ook bevalmaatje lezen.

Omdat de partners niet zwanger zijn maar wel in verwachting, is vaak het echte vader gevoel pas aanwezig als de baby geboren is. Betrokkenheid van partners tijdens zwangerschap en bevalling is zeer wenselijk voor de zwangere en barende vrouw. Ook blijkt dat een vroeg betrokken vader langer en intensiever betrokken blijft zodra de baby geboren is en later bij het opgroeien van het kind(eren). Steeds meer a.s. vaders vinden deze betrokkenheid vanzelfsprekend.
Zijn zwangere vrouw krijgt daardoor een gevoel van teamwork en kan meer vertrouwen, wetende dat ze ondersteund wordt. En dat is weer goed voor het welbevinden voor de baby in haar buik.

Een goede voorbereiding voor de bevalling voor partners zijn de partneravonden van de zwangerschapsyoga. Elke 6de  les is er gelegenheid voor partners om mee te komen. Dus als je het hele programma volgt van 13 lessen is er 2 keer een partnerles.  Zie voor data het rooster. Partners krijgen dan voorlichting over elke fase van de bevalling. Het hormonenspel van de baring en hoe je daarop kunt inspelen. Vanzelfsprekend krijgen partners ook tips hoe ze hun vrouw kunnen coachen, masseren, ontspannings tips, mee tellen met het adem ritme etc etc.

Soms heb je je als partner goed voorbereid en klaart je vrouw de bevallingsklus in haar eentje. Weet dan dat ze dat alleen kan doen omdat ze weet dat er een vertrouwd persoon aanwezig is die voor haar zorgt zodra het nodig is. Dan wordt er stil teamwork geleverd en krijgt je kindje een intens en fijn warm welkom.