Hi Henriette,
Omdat ik de geboorte berichten aan het einde van de les altijd zo leuk vond hierbij mijn geboorte verhaal:
Op maandag avond 9 maart na het avond eten begonnen mijn voor-weeën. Maar toen we in bed lagen vond mijn vriend dat ik wel erg vaak krampen had en is ze toen gaan timen, en ja hoor het was begonnen. We hebben nog een paar uur gewacht totdat we de verloskundige belde. Bij aankomst van de verloskundige bleek dat ik al 7cm ontsluiting had en heeft toen gelijk de kraamhulp gebeld. Samen zijn ze toen naar beneden gegaan omdat ze mijn vriend en ik zo een goed team vonden. We hebben toen heel veel gehad aan de weeën dans en het hangen op mijn vriend die we samen geleerd hadden bij de partner avonden.

Toen het eenmaal zover was dat ik mocht gaan persen werden mijn weeën helaas zwakker. we hebben toen nog 2 pers weeën afgewacht maar kwamen toch tot de conclusie dat ik naar het ziekenhuis moest voor weeën opwekkers. Gelukkig had ik een ziekenhuis tas klaar staan ondanks dat ik er vanuit gegaan was dat ik thuis kon bevallen.

Eindelijk bij het ziekenhuis aangekomen waren mijn weeën zo sterk afgenomen (waarschijnlijk door de adrenaline) dat ik probeerde om tussen de weeën door te gaan slapen. Het was namelijk alweer 6 uur toen we bij het ziekenhuis aankwamen en de medicatie duurde ook nog eens 2 uur voordat deze aansloeg. Maar toen eindelijk de medicatie was aangeslagen en het zover was om te gaan persen heb ik alle technieken die we geleerd hebben gebruikt, zelfs het yoga-pufje! Na 6 persweeen was onze kleine dochter dan eindelijk geboren. De bevalling was uiteindelijk perfect. We zijn ontzettend trots en blij met onze lieve dochter.
Ik en mijn vriend hebben ontzettend veel gehad aan de zwangerschaps yoga en kan het iedereen aanraden.
Ontzettend bedankt voor alles en succes in de toekomst en wie weet tot snel.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Lieve Henriette,  om 05.31 vannacht op precies de uitgerekende datum is onze zoon geboren. De weeën begonnen om 0.00 uur en om 02.00 waren we in het ziekenhuis met al 4 cm ontsluiting. Ik ben nog in het bevallingsbad geweest maar ben daar na 1.5 uur uitgegaan. De weeën waren nog niet gebroken dus hebben zij dit gedaan. Toen kwamen de weeën heel snel en dat was pittig. Toen ik bijna medicatie wilde qua morfine pompje mocht ik al persen en kon hij zonder knip en of medicatie geboren worden. Ben heel dankbaar dat het persen heel goed ging kon goed kracht zetten en ook het wegzuchten toen het hoofdje stond.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Hi Henriette,
Ik wilde jou laten weten dat ik 7 maart ben bevallen van onze zoon! Wij hebben jou kaart ontvangen, bedankt hiervoor. In eerste instantie zou ik ingeleid worden op 8 maart, maar mijn vliezen braken op 6 maart dus de bevalling is zelf op gang gekomen. Hier was ik zelf erg blij mee. De weeën waren in het begin nog op te vangen, maar gaandeweg de avond/nacht werd de pijn steeds erger. Ik kon de weeën slecht opvangen, ze kwamen namelijk in mijn rug. Na 12 uur was mijn ontsluiting minimaal en de pijn erg. Toen hebben wij besloten naar het ziekenhuis te gaan.
In het ziekenhuis heb ik een ruggeprik gekregen. Door de prik kon ik de weeën weer goed opvangen.
De ontsluiting wilde niet echt vlotten. Ik heb er toen wee opwekkers bij gekregen.
Toen ik eenmaal mocht persen ging het vlot. Dit is ook het enige van de bevalling waar ik echt de focus kon behouden bij wat ik moest doen. Mijn ademhaling had ik onder controle en de persweeen kon ik goed opvangen. Die kleine lag goed en binnen 40 minuten was hij er uiteindelijk! Zonder al te veel scheuren ben ik er vanaf gekomen.

Dankzij de yoga lessen kon ik het laatste stuk goed volhouden! Bedankt en hopelijk tot ziens!
Groetjes,

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Dag Henriette

Afgelopen maandag is ons meisje in recordtempo geboren. Mijn bloeddruk bleek (net zoals de vorige zwangerschap) ineens veel te hoog dus ik werd doorgestuurd door de vk naar het ziekenhuis ter controle. Daar bleek inderdaad hetzelfde en ook had ik al 3cm ontsluiting (de nacht ervoor ook al een hoop gerommel in mijn buik) dus stelden ze voor dat ik bleef. Voor ik het wist lag ik op de verloskamer. Om kwart voor 1 hebben ze mijn vliezen gebroken en om kwart voor 6 is ons meisje geboren. Weeen goed op kunnen vangen maar het laatste stukje ging weer heel snel (5 naar 10 binnen een uur, met persdrang) dus was weer heftig. Maar ik kijk er heel goed op terug en kon me goed focussen op het wegpuffen van de weeen. Bij de vorige bevalling werd ik er compleet door overvallen. Mijn man kon mij ook heel goed ondersteunen nu dus we hebben het samen gedaan. Wat een ontlading toen ze er was en dat we eindelijk wisten dat ze een meisje was.

We zitten nu dus al even in onze eigen Corona-babybubbel en daar blijven we voorlopig ook!
Dank voor je fijne lessen (ik ben blij dat ik ze allemaal in het echt heb kunnen volgen, het was een heerlijk moment elke week) en de techniek voor het wegpuffen van de weeën heeft me er echt doorheen geholpen en gaf me houvast. ????

. . . . . . . . . . . . . . . . .

(een deel uit een bevallings verhaal)
Hallo Henriette
………………….. Weer aan de bel getrokken en we mochten meteen komen op het ziekenhuis voor observatie. Ik had inderdaad weeën en geen harde buik. Intussen werden de weeën heftiger. Ik voelde aan dat het begonnen was maar volgens hun nog niet. Ik wilde graag weten hoeveel cm ontsluiting ik had. Dat werd pas gecheckt in de verloskamer. Tot onze grote verbazing had ik al 8 (bijna 9 cm) ontsluiting. De weeën waren op dat moment op z’n heftigst! Ik heb staand de weeën weggepuft. Liggend kon ik mijn houding niet vinden en het leek wel alsof het nog pijnlijker was dan wanneer ik stond. De puf technieken en weeëndans die ik heb geleerd met zwangerschapsyoga kwam goed van pas? en natuurlijk om niet te vergeten deed mijn partner het echt fantastisch!

Voordat ik het wist had ik 10 cm ontsluiting en mocht ik beginnen met persen. Ik ademde diep in door mijn neus, perste voor 10 sec en hup weer diep inademen! 20 min verder kwam onze dochter ter wereld.
Met ons gaat het goed en we genieten enorm!!
Wilt u de groeten doen aan de dames. Een tip: laatste 4 wkn van je zwangerschap dadels eten. Het heeft een positieve effect op de bevalling. Google maar voor meer informatie!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

2019

En reactie op “jij en je baby”

Jij ook erg bedankt voor de fijne ochtenden. Ik heb het als heel prettig en ontspannen ervaren. Ik ga zeker door met masseren! Ook super de foto’s die je hebt gemaakt. Mooie herinnering zo.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ik merkte tijdens de bevalling dat ik veel heb gehad aan jouw yogalessen! De ontsluitingswegen en persweeën kon ik heel goed wegpuffen met de ademhaling die jij ons geleerd hebt (2x in 4x uit; “6x en de wee is verleden tijd”). En ik merkte dat ik het heel goed over me heen kon laten komen of eigenlijk helemaal in mijn ademhaling opging en kon ‘ontspannen’. Bij de eerste check door de verloskundige had ik al ruim 7cm ontsluiting, dus dat was een positieve opsteker! In de verloskamer konden we het ook lekker donker maken net als thuis, zodat ik mijn totale focus kon houden. Omdat het zo vlot ging heb ik vrijwel alle weeën gewoon liggend op mijn zij kunnen opvangen.

Het persen was wat lastiger, omdat het echt heel onnatuurlijk aanvoelt en ook van tevoren bijna niet te visualiseren is bij de oefeningen in de lessen. Het moeilijkst bleek het te zijn om alle energie in de persrichting te gebruiken en mijn gezicht en andere spieren hierbij niet aan te spannen. Maar omdat jouw tips en tricks nog wel in mijn achterhoofd zaten, kon ik de aanwijzingen van de verloskundige goed plaatsen en is dit deel ook vlot verlopen.

De verloskundige en kraamverzorgster zagen direct dat ik yoga lessen had gevolgd. Dus bij deze nogmaals bedankt voor alle tips en vertrouwenwekkende opmerkingen tijdens de lessen!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Wat lief dat je mailt! ben t zelf inderdaad even vergeten vanwege de roze wolk haha. ik ben 07.09.19 bevallen van onze dochter! het ging heel snel, de weeën waren daarom best heftig op het laatst doordat ik al heel snel persweeën had. de ademhalingsoefeningen hielpen me er gelukkig wel doorheen.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Juli

De bevalling was in bijna alles het tegenovergestelde van de vorige bevalling: supersnel. De verloskundige was om 11u bij mij, en zij had niet de indruk dat het heel snel zou gaan, maar toen mijn vliezen braken om 12.45 was er geen houden meer aan. We zijn thuis weg gereden (want de verloskundige was niet hier en ik durfde het toch niet helemaal alleen aan), halverwege voelde ik het hoofdje staan en heb ik maximaal geprobeerd het tegen te houden. Tien minuten na het wegrijden thuis is onze kleine meid letterlijk net over de drempel van het ziekenhuis geboren, mijn man heeft haar kunnen pakken. Bijzondere ervaring dus opnieuw, helend om te merken dat het zo kan gaan. Dank voor je steun in de voorbereiding, daar heb ik veel aan gehad, ik was innerlijk veel rustiger!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Een cursist is 6 weken te vroeg bevallen van een gezonde zoon.

Ik ben afgelopen donderdag behoorlijk onverwacht bevallen na spontaan gebroken vliezen. Ons kleine manneke is om 18 uur geboren. Hij heeft een zware start gehad maar gaat nu elke dag super goed vooruit. Wij zijn heel blij en opgelucht!:)
Wil er nog wel even bij vermelden dat ik ook met een onafgemaakte yoga cursus heel veel aan je lessen heb gehad tijdens de bevalling! Het is me echt niet tegen gevallen met deze handvatten!

Heel erg bedankt daar voor!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

23 juli
Hoi Henriette,

Vannacht is met 41+3 weken onze dochter Anne geboren!  Om 1.50u, 50 cm en 3860gr.
Ook deze bevalling heb ik veel aan de ademhaling en ontspanningstechnieken gehad die ik van je heb geleerd!
Echt persen was er niet bij. De uitdrijving duurde 2 minuten.
Ik ben thuis bevallen, vanaf half 1 echt goeie regelmatige weeën. 1.50u was ze er. De jongens konden lekker blijven slapen en waren ‘s ochtends super trotse grote broers.
Ontzettend bedankt weer!!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . . . . . . . . .

6 juni

Ben thuis bevallen en zelfs geen hechtingen! Hier hebben natuurlijk de yogalessen aan bijgedragen. Heb er veel aan gehad en gedacht. Eigenlijk heb ik denk ik een droombevalling gehad!

Bedankt hiervoor!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

De V&K cursus heeft mij tijdens de bevalling van Saar goed geholpen. Ik was tijdens de bevalling heel relaxed, heb een mooie bevalling gehad en hoop dat ik dit weer zo mag ervaren. Heb in tussentijd de cursus al aan meerdere vrouwen aanbevolen ?..en kom graag terug.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Hi Henriette,

Afgelopen vrijdag 2 november zijn wij na een voorspoedige bevalling weer ouders geworden van een gezonde dochter, Lotus ❤️

We mochten ons donderdagavond melden voor het plaatsen van een ballon katheter. Het leek er toen op dat er nog geen ontsluiting was. De volgende ochtend bleek dat mevrouw zich tijdens de ctg gedraaid had. Ze lag dwars, letterlijk. En voor de uitgang lag een grote kluwen navelstreng.

We hebben verschillende opties doorgesproken en hebben gekozen voor het alsnog proberen te draaien van de baby in het bekken en te zorgen dat die navelstreng daar dan ook weg was. Dr. Reesink en Dr. Kroese hebben zeer kordaat gehandeld, de baby was een paar uur later inmiddels zelf weer teruggedraaid dus dat hoefden ze niet meer te doen. De kluwen van navelstreng was gelukkig ook verdwenen uit de gevarenzone 🙂

Vliezen gebroken, infuus aangesloten en rond een uur of 3 zat ik lekker in de weeën.

Ik heb weer ontzettend veel gehad aan de yoga oefeningen. Vooral de mantra’s ‘ga open en geef kracht’ en ‘alles wat kracht kost geeft kracht’ hebben me enorm geholpen. Voor mijn gevoel duurde elke wee heel kort.

Rond 18.00 voelde k dat de weeën steeds sneller elkaar opvolgden en werd het pittiger, uiteindelijk voelde ik persdrang en is Lotus om 19.25 uur na 5 minuten persen geboren.

Ik wil je ontzettend bedanken voor de yogalessen en de praktische oefeningen die we geleerd hebben. Dit was voor ons waarschijnlijk de laatste zwangerschap dus ik ga je niet meer zien bij zwangerschapsyoga maar ik ga je zeker aanraden bij andere zwangeren :

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Lieve Henriëtte,

Op 1 okt is ons wondertje geboren.

Helaas moesten wij naar 9 uur en onvoldoende ontsluiting tot nog naar het ziekenhuis en daar volgde de twee helft van de marathon met enige complicaties maar uiteindelijke ging alles goed en we voelden goed begeleid.

Tijdens het laatste stukje met persen moest ik an jouw denken als ik mijn oerkrachten opriep. Die had ik naar twee uur slaap en all rond 20 uur bevalling ook nodig ? Heb er veel aan de zwangerschapsyoga gehad. Bedankt voor dit cadeau.

Geboortekaartje komt er ook nog aan?

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Goedemiddag Henriëtte,

Via deze weg wil ik je graag laten weten dat onze dochter dinsdag 6 november is geboren! Wat vroeger dan verwacht (bij 37 weken en 5 dagen) maar we zijn helemaal gelukkig met haar komst. Ze doet het goed. Vanavond zou ik eigenlijk mijn laatste yoga les bij je volgen. Daar ben ik dus niet bij. Ik wil je heel erg bedanken voor de prettige lessen. Met name de weeëndans en de ademhalingstechnieken zijn erg van pas gekomen. Evenals de ontspanning van kaken, tong en mond. Wil je de andere dames de groetjes van me doen en ze heel veel succes en een fijne tijd wensen in hun verdere zwangerschap/bevalling en als de kleintjes er zijn? Alvast bedankt!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Dag Henriette,

Heel graag meld ik het fantastische nieuws dat donderdagochtend, 20-09-2018 onze zoon is geboren. En ja, ook ik hoorde jouw stem tijdens de stortvloed aan weeën. Het was een heel intense snelle bevalling van 4 uur totaal. Ik hoorde je vooral steeds zeggen, als je je mond ontspant, ontspan je van onderen haha. Verder heb ik veel gehad aan je ademhalingstechnieken voor het opvangen van de weeën. Ik kon goed bij mezelf blijven en op mijn gevoel bevallen. Het was zo prachtig, hij is in zijn vliezen geboren via de baarkruk en heb lichamelijk weinig te lijden. Ik geloof echt dat het hielp dat ik mijn lijf zo goed kon ontspannen ondanks de inspanning die ik aan het leveren was en de pijn kon laten zijn, daar heeft de yoga absoluut een rol in gehad! Bedankt dus daarvoor en ik stuur uiteraard nog een leuk kaartje naar je toe voor de groep, ik vond het zelf ook leuk die voorbij te zien komen van de anderen.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van Kirsten

Gisteren , 20-09-2018, is onze mooie zoon geboren ?
Alles is heel erg snel en goed gegaan, gelukkig!
Ondanks dat ik op het moment zelf niet alles meer had onthouden van de yoga, heb ik toch zeker wel wat kunnen toepassen.
Ik gun jullie ook zo’n bevalling en hoor graag als het bij jullie ook zo ver is

. . . . . . . . . . . . . . . . .

L, V&K cursist
Afgelopen woensdag is ons zoontje geboren:) De bevalling was heel erg zwaar en duurde vreselijk lang ondanks dat het wel zelf is begonnen… het puffen ging heel erg goed en wederom heb ik veel gehad aan je korte cursus! Naast het puffen zoals ik laatst al zei moest ik ook deze bevalling vaak de controle loslaten en opnieuw in mijn eigen wereld komen en is dat mede gelukt door het contact bij het wondertje! SUPER BEDANKT voor alles en ik hoop deze ervaring met nog veel mensen te mogen delen!

Met ons gaat het super goed en in 1 zin zeg ik vaak het was zwaar, maar hij is er! Ik ben ziels gelukkig met de kleine man! Hij is 4 kilo en heel erg tevreden! Dit was het wachten meer dan waard! En ook dat geduld maakt dat ik nu alles wel best vind en rust heb! HEERLIJK

. . . . . . . . . . . . . . . . .

N, 23 mei bevallen van haar zoontje

Met mij gaat het heel goed , ik voel mij super goed en doe van alles weer ! De bevalling zelf kijk ik positief op terug ondanks ik het wel echt pittig vond maar het leren in jezelf keren en het gewoon laten gebeuren en het toelaten heeft mij wel heel goed gedaan tijdens de bevalling.
Ik vond het heel fijn om toch nog paar lessen gevolg te hebben bij jou .

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Danielle, V&K cursist

Heb de weeën nu anders ervaren dan de eerste keer bij ons dochtertje, door de ademhaling veel gecontroleerder te doen heb ik me meer kunnen ontspannen. Dus heb veel aan de oefeningen die wij gedaan hebben gehad.
Bij het persen zij de vk of verpleegkundige ook nog echt neem maar een hap lucht.. dus ik begon ook nog echt door m’n mond adem te halen, maar dacht al snel….nee in door de neus!!!En ook ‘kin op de borst’ heb ik gehoord.
Maar alles bij elkaar kijk ik, ondanks dat het helaas niet natuurlijk is begonnen, met een goed gevoel terug op deze bevalling.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

M, 30 mei bevallen van haar dochtertje

Vorige week bleek mijn laatste yogales te zijn. Ik ben gister bevallen van onze dochter . Thuis in bad en alles gaat goed! Het was een heftige en bijzondere ervaring. De yogalessen hebben me zeker geholpen. Het is allemaal heel natuurlijk verlopen, mede dankzij de tips die ik heb gekregen tijdens de lessen.
Mijn partner heeft ook veel aan de partnerlessen gehad… daardoor had hij het idee dat ie mij goed kon ondersteunen, wat ook zeker zo was!

Heel erg bedankt daarvoor. Ik zal het iedere zwangere aanraden.

Groetjes, ook aan de rest van de cursisten.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Jasmijn. 23 mei bevallen van haar zoontje
Gistermiddag om 12:10 ben ik bevallen van ons zoontje Zev. Hij is 51 cm lang en weegt 4020 gram. De bevalling is heel fijn en vlot verlopen. De bevalling startte om 6 uur sochtends en 6 uurtjes later was hij er. Een totaal andere bevalling dan de vorige keer. Het is dit keer heel fijn thuis gelukt! Mede dankzij jouw hulp kon ik heel rustig blijven en mijn ademhaling onder controle houden. Ik wil je daarom ook weer mega bedanken voor alle fijne lessen. Ik kan dit keer mega genieten van de kraamtijd. Zev doet het super het is een heel tevreden en lief kereltje.
Veel liefs Jasmijn

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Marga V&K cursist
Vorige week zondag 6 mei is onze dochter geboren in het ziekenhuis in Enschede.
3485 gram en 50 cm. De bevalling is heel voorspoedig verlopen; om03.00 uur ‘s nachts had ik de eerste weeen en om 05.45 uur waren we al in het ziekenhuis met 7 cm ontsluiting! En om 9.30 uur is ze al geboren.
Ik heb erg veel gehad aan de oefeningen voor de concentratie/focus op de ademhaling en het laatste stukje persen; het was ook heel fijn dat ze in het ziekenhuis aan mij vroegen of ik een cursus had gedaan en iets speciaals geleerd had wat ik wilde gebruiken.
De verpleegkundige hielp me daar enorm bij (en mijn partner natuurlijk ook!!).

. . . . . . . . . . . . . . . . .

20-4-2018 Bericht van Laurie, winnares van een massage verloting door Maartje kraamzorg.
Hoi Henriëtte,

Dank je wel voor de fijne ontspanningsmassage! Los van lichamelijk is het ook mijn hele mind set die ik aan kon passen en voor het eerst in langs tijd echt kon ontspannen! HEERLIJK!! Ook bedankt voor de fijne tips en het vertrouwen dat ik daardoor heb gekregen in mijn lijf en dus ook de bevalling…. bedank Maartje ook namens mij en mijn nichtje Fleur
Groetjes Laurie

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van een cursiste
6-4-2018 bevallen van een prachtige zoon.

Hoi Henriëtte

De bevalling is zeer voorspoedig verlopen. Vrijdag om 14.00 zijn de weeën begonnen, om 19.00 4/5 cm ontsluiting en naar het ziekenhuis gegaan. Daar ben ik direct in bad gegaan om te ontspannen. Dit verliep erg prettig om 22.00 volledige ontsluiting helaas moest de baby eerst nog draaien om recht voor het geboorte kanaal te komen. Vanaf 22.00 op mijn zij gelegen tot 22.30 daarna mocht ik persen. Om 22.58 is hij geboren. De bevalling is me meegevallen. Uiteraard had ik het momenten zwaar maar ik had het erger verwacht. Ik ben zonder pijnbestrijding bevalling.

Heel erg bedankt voor je prettige lessen, zeker qua ontspanning en tot je jezelf komen heb ik erg veel aan de yoga gehad.. . . . . . . . . . . . . . . . .

Hallo Henriette,

Afgelopen zaterdag, 17 maart, hebben Danny en ik een zoon gekregen, Thomas, 8 pond en 51 cm.

Ik ben zaterdagochtend ingeleid en om 16.32 was hij geboren. In het ziekenhuis kreeg ik complimenten van de verpleging over het feit dat ik zo rustig bleef en de weeën goed kon weg zuchten. Ik ben in 2 uur tijd van 4 naar 9 cm ontsluiting gegaan, ik denk de verdienste van de yoga! Toen het tijd was om te persen kwam de verloskundige mijn kin op de borst drukken met daarbij de woorden “neem een hap lucht”. Haar maar meteen laten weten dat ik het zo niet wilde doen. Ik had meer vertrouwen in de manier die je ons hebt aangeleerd. Uiteraard was dat geen pretje, maar resulteerde er wel in dat er een uur later een mooie jongen op mijn buik lag.

Nogmaals bedankt voor alle informatie, tips en kennis. Ik denk zeker dat het me goed geholpen heeft.

Groeten Floor

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Brenda:

Op 12 jan 2018 ben ik bevallen van het mooiste meisje van de wereld! Ze kwam 8 dagen later en via een inleiding in het mst. Het was een marathon van ong 16 uur. Ik heb geprobeerd om via de technieken de weeën weg te puffen maar dit lukte helaas niet altijd.  Ik heb het bevallen in het mst als druk en chaotisch ervaren. Iedereen ( het vele personeel) probeert je te helpen met eigen ademhalingstechnieken waardoor ik helemaal in de war raakte. De pers techniek met het pufje… was een geschenk en ik heb geperst alsof mijn leven er vanaf hing haha! Ik kon dit zelf doen en het ritme zelf bepalen. De weeën opvangen ging een stuk lastiger.
Maar de cliché zijn allemaal waar zodra ze er is.. vergeet je bijna alles!
Het gaat super goed met ons. Ik herstel snel en ze is een tevreden en rustig meisje.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van een moeder,
In september bevallen van een zoon.

Dag Henriëtte,
Afgelopen zaterdagochtend is onze zoon geboren, na een hele vlotte en fijne bevalling. Wat een verschil met mijn vorige bevalling! Dankzij de yoga kon ik de weeën veel beter opvangen; de ademhalingstechnieken en het ontspannen hebben mij ontzettend geholpen bij de geboorte van Sep.

Ik ben je heel erg dankbaar voor de fijne en leerzame yogalessen! En ook voor de geluidsopname van de laatste partnerles, die Marlique voor me opnam. Het was zo fijn om er op die manier toch nog even bij te kunnen zijn.
Het heeft net dat laatste zetje vertrouwen gegeven.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van Marije
17 september bevallen van een zoontje

Beste Henriëtte,
Ontzettend bedankt voor de fijne lessen bij het Wondertje. Naast yoga, leren, lachen en soms zelfs een beetje slapen… heb ik het meeste gehad aan jouw kalme en natuurlijke manier van kennisoverdracht en ervaringsdeskundigheid.
Ondanks ik alle lessen niet af heb kunnen maken omdat onze Djim besloot 4 weken (!) te vroeg te komen, werd ik in het ziekenhuis door meerdere verpleegkundigen en andere medewerkers geprezen om mijn manier van ‘bij mezelf blijven’.  Dit is iets wat ik absoluut uit jouw lessen heb meegenomen. Mindset als ‘deze wee komt nooit meer terug’, maar ook de ‘hap lucht’ juist NIET nemen heeft mij enorm geholpen. Zeker had ik het zonder de lessen ook gekund, alleen weet ik zeker dat het dan op een hele andere manier ervaren was.
Ik heb de bevalling ervaren als een emotionele verlossing waar super powers voor nodig zijn! Ik ben blij dat jij me handvatten hebt gegeven om deze super powers in te schakelen.

Lieve groet, Marije
(kersverse moeder van Djim)

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van een moeder
In oktober ‘17 bevallen van een dochter na 2 x lessen V&K cusrsus

Dag Henriette,
Morgenochtend kan ik niet bij de derde les zijn. Gistermiddag is onze dochter Emily Anna Fayenne geboren  (roepnaam Emily)
Het was een vlotte bevalling en ze doet het super goed.
Met name de ademhalingstechnieken van de tweede les kwamen goed van pas, waarvoor dank.
(Hopelijk een stukje promotie voor de V&K cursus.)

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van een moeder.
In oktober ’17 bevallen van een dochter.

Hallo Henriette,
Als het goed is heb je een kaartje ontvangen. Het was een hele snelle bevalling, totaal 3 uur vanaf de eerste wee. Ik heb de yoga als erg prettig ervaren, helaas kon ik doordat de bevalling zo snel ging geen rust in mij lichaam vinden om me goed te concentreren op de ademhaling. Toch ben ik erg blij dat ik naar de yoga ben gegaan.

Heel erg bedankt voor alle tips.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van Leonie.
Afgelopen maandag, 19 juni, ben ik bevallen van onze zoon.
De bevalling is ingeleid vanwege een te hoge bloeddruk en ik had zondag al 2cm ontsluiting.
De bevalling ging best vlot, hij is om 14:02 geboren. De weeën kon ik dankzij de yoga lessen erg goed opvangen en daarvoor wilde ik jou graag nog even bedanken.
Ik kijk nu heel positief terug op de bevalling, ook al waren de weeën heftig en had ik op het laatst ook een weeënstorm.
Ik ben zonder pijnbestrijding bevallen, dit wilde ik zelf ook graag.

Vraag van mij (Henriëtte) of verhaal op de website mag:

Wat mij betreft mag mijn verhaal wel op jouw website, ik vind dat anderen ook mogen weten dat de yoga zo’n goede voorbereiding is
Robert raadt het ook iedereen aan!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van Lieke.

In maart bevallen van een dochtertje
Afgelopen woensdag ben ik bevallen van een dochter en ik wil je middels dit mailtje toch even bedanken voor de lessen.
Ik kijk mede dankzij jou lessen echt goed terug op mijn bevalling!
En ik heb de ademhalingstechnieken en het persen zonder kin op de borst echt goed kunnen toepassen.

Een enorm verschil met mijn vorige bevalling!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Een moeder, bevallen in februari 2017, vertelt over haar ervaring.

Nu begonnen de weeën rond 0:30 en die heb ik tot ongeveer 6:00 heel goed staand kunnen opvangen. Volop aan het weeën-dansen geweest, jeetje wat helpt dat goed bij buikweeën. Ook de daaropvolgende, steeds krachtiger wordende weeën heb ik echt goed kunnen opvangen en wegpuffen met de ademhalingstechniek.
Veel complimenten van de verloskundigen over de rust die ik kon bewaren, en dat was echt dankzij deze ademhaling.

Bij 8cm moest ik naar het ziekenhuis, zijn hoofdje wilde niet indalen en de verloskundige durfde vanwege de risico’s de vliezen thuis niet te breken.
We zijn rond 11:00 naar het ziekenhuis gegaan en om 13:52 is Sam na 12 min persen geboren.
Fijn is een bevalling niet, maar ik kijk er wel met een goed gevoel op terug.

Ik wil jou nog heel graag bedanken voor de fijne yogalessen, je duidelijke uitleg en ook nog voor de heerlijke massage die ik in januari nog gehad heb.

Een mooie toekomst voor je prachtige bedrijfje!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Daniëlle, bevallen in februari van Vajèn

Bedankt voor je yoga lessen. Heb er veel aan gehad, genoten en ook in de praktijk gebruikt.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Carolien.
11 januari bevallen van een zoontje

Ontzettend bedankt voor de fijne yogalessen. Ik vond ze erg prettig en leerzaam, een goede combi van ontspanning, theorie en bruikbare tips. Ik heb er echt wat aan gehad tijdens de bevalling en ook mijn man heeft me heel fijn kunnen ondersteunen tijdens de bevalling, mede dankzij de partnerlessen! Mijn man zei tijdens de bevalling tegen mij: gezicht ontspannen en kracht naar je buik(tijdens het persen) haha. Goed hè;)

Groetjes Carolien

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Hoi Henriëtte,

Afgelopen donderdagmorgen is onze zoon Guus geboren! Al met al ging de bevalling vrij vlot (6,5 uur) waardoor ik besloot om toch maar thuis te bevallen.
Dankzij de yoga kon ik de weeen heel goed opvangen het ontspannen heeft onwijs veel geholpen!

Guus doet het heel erg goed en is een heel tevreden mannetje. ?

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van laura. In augustus bevallen van Luuk

Dankzij de yoga wisten wij beter wat wij konden verwachten tijdens de bevalling en hoe wij hiermee om konden gaan. Door de verschillende praktische handvatten, houdingen en ademhalingstechnieken die ook aan de partner aangeleerd worden hebben wij de bevalling echt samen kunnen doen.

Wat ik toegepast heb is de weeëndans, de ademhalingstechnieken, het goed letten op spanning in mijn gezicht/lichaam, ontspannen tussen de weeën door en het persen op de rug zoals wij dat geoefend hebben. Tim heeft meegepuft, massage toegepast en geteld tijdens het persen. Mijn partner was bang dat de yoga zweverig zou zijn maar was erg positief verrast. Kortom echt een aanrader!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Sabine en Selmar.
In augustus is hun dochtertje Jente geboren

Ik wil je graag vertellen over de bevalling. Mede dankzij de V&K cursus is het als uit de boekjes gegaan. Bevallen is geen feestje en doet allejezus veel pijn, maar als het dan toch moet, en daar kom je niet onderuit, dan gun ik iedereen de bevalling die ik heb gehad. Ik heb alle technieken van de cursus kunnen toepassen. In de eerste fase de weeendans en de ontspannings- en ademhalingstechnieken, het vertrouwen in mijn lijf, het wegpuffen van de hele heftige weeën in verschillende houdingen en het ontspannen houden van mijn onderlichaam. Ik heb iedere perswee 3×10 seconden kunnen persen volgens de manier zoals we geoefend hebben. Met 37 minuten persen was onze Jente er al. Selmar wist door de partnerles wat hij kon verwachten en wat hij kon doen voor mij. Hij heeft mij met het meetellen echt door de persweeën heen gecoached. Dank je wel voor de goede voorbereiding op de bevalling!! <image001.png>

lieve groet, Sabine

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Dag Henriette,

Ik vond de les waardevol en we hebben er ook echt iets aan gehad. Ik was uiteraard druk in de weer met washandjes, maar het tellen tijdens het persen heeft écht bijgedragen. Ik vond de les ook leuk, je hebt praktische tips gegeven over  massage en over diverse houdingen om Sabine tijdens de weeën te kunnen ondersteunen. Veel info in korte tijd en helemaal niet ‘wollig’. Dank je wel, veel succes met de verdere cursussen!

Groetjes Selmar

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van een cursist (van de V&K cursus)

Ik was 19 mei uitgetekend. 17 mei is onze zoon geboren.  Hij woog 4115 gram en was 54 cm lang.  Die avond en middag ervoor was het al aan het rommelen en had ik pijn in mijn rug. Uiteindelijk naar bed. ..maar hele nacht weeën gehad en het bed weinig gezien.  Ik moest echt lopen en bewegen.
In het ziekenhuis ook weer veel gelopen en gebruik gemaakt van een bal om de weeën  op te vangen.  Op een gegeven moment moest ik wel op bed om te persen.

Ik heb heel erg veel gehad aan de yoga lessen! 🙂 Ik kon erg rustig blijven tijdens de weeën en daardoor kon ik ze goed opvangen. De ademhalingsoefeningen kwamen erg  goed van pas. Heb eigenlijk steeds een soort roterende beweging  gecombineerd met een lange ademhaling gemaakt bij het aanrecht.
Daardoor geen pijnbestrijding gehad, was niet nodig.  Maar goed ook want mijn persweeën  waren niet heel sterk.  Om 12.14 uur is hij geboren.  Dus al met al best snel gegaan.  Wel was het even schrikken omdat de navelstreng twee keer om de nek van hem zat. Hij heeft nog even aan de zuurstof gezeten.  En daarna ging het beter, gelukkig.

In de bijlage een foto toegevoegd. Ook wil  ik je bedanken voor de fijne lessen! Ik heb er echt heel veel aan gehad.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Liesbeth. Bevallen in juni 2016 van een zoon.

Zoals Henriette wel vaker zegt; het gaat zoals het gaat, controle uit handen geven tijdens de bevalling en je kunt niets plannen.. Dat heb ik gemerkt! ?
Ik vond het mooist hoe mijn vriend mij rustig wist te houden en me continue herinnerde aan de ademhaling als ik het kwijt was.. Daarom grote pluim voor de partneravonden!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Margot. Bevallen in Juni 2016 van een dochtertje

Ik ben bij ruim 41 weken, ivm weinig vruchtwater, ingeleid. Het was een pittige maar zeer vlotte bevalling, 4uur ongeveer. Alles wat ik bij de yoga heb geleerd heb ik toegepast. Ik zat volledig in het ‘nu’ en durfde me er aan over te geven. Na een nachtje ziekenhuis zijn we heerlijk thuis aan het genieten van ons prinsesje….. wat een geluk

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Anouk. In juni 2016 bevallen van een dochtertje.

Zoals je weet lag onze dochter al geruime tijd in een onvolkomen stuitligging.
In eerste instantie dacht ik dat dit automatisch betekende dat ik dan zou bevallen via een keizersnee. Ik ben heel blij dat ik tijdens de yogales van jou het inzicht heb gekregen dat dit ook heel goed via een vaginale stuitbevalling kan, mits de omstandigheden natuurlijk positief blijven.
Vanaf dat moment wist ik het zeker “ik kan dit en ik wil dit” en absoluut geen keizersnee!!

Ik heb een hele fijne eerste bevalling gehad en wist dat ik wederom door de yogalessen de kennis en juiste techniek had geleerd om ook deze bevalling tot een goed einde te brengen!!
Helaas komt het tegenwoordig niet heel vaak meer voor dat vrouwen/gynaecologen voor een vaginale stuit bevalling kiezen, waardoor gynaecologen steeds minder ervaring krijgen met een stuitbevalling.
En als je dan, zoals ik, heel sterk het gevoel heb “ik kan dit en ik wil dit” dan wordt je meerdere malen in het voortraject in het ziekenhuis van de wijs gebracht omdat men (lees gynaecologen) liever voor meer zekerheid gaan en liever willen dat je voor een keizersnee kiest, waar ze zelf meer ervaring mee hebben.

Gelukkig ben ik bij mijn gevoel gebleven en heb ik meerdere malen iedereen kunnen overtuigen dat ik dit wil en kan!! En eerlijk is eerlijk I DID IT!!!
Met 2,5 uur regelmatige weeën en 2x persen (met het extra pufje) kwam onze Puk via een vaginale stuitbevalling ter wereld!!
Henriette, ik wil je heel erg bedanken voor je goede inzichten, de duidelijke informatie, de relaxte uurtjes yoga en de heerlijke zwangerschapsmassage!!
Het heeft ervoor gezorgd dat ik vol zelfvertrouwen deze bevalling aan durfde en dat ik heel ontspannen de weeën heb kunnen opvangen, waardoor ik al snel op volledige ontsluiting zat!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van Anke, bevallen van Mick

Dankjewel voor de hartstikke leuke foto’s van de babymassage, er zaten ook een paar ontzettend leuke van Mick en mij tussen (daar kijk je dan toch het eerst naar :)). Voor mij ook echt een mooie herinnering aan de ‘quality time’ die ik met Mick heb mogen hebben de afgelopen tijd. Ben gister met gemengde gevoelens weer aan het werk gegaan en realiseer me eens te meer hoe bijzonder dat fulltime samenzijn was…

Ik heb genoten van de relaxte uurtjes zwangerschapsyoga, het is een mooie ervaring geweest om lekker te bewegen met je zwangere lichaam en soms ook mijn zegeningen te tellen als ik me ineens weer realiseerde hoe soepel mijn zwangerschap eigenlijk verliep. Het was heel fijn om op die momenten even heel bewust bij ons kindje stil te staan, contact met hem te maken en de liefde met hem te delen. De ademhalingstechnieken hebben me heel goed ondersteund bij het opvangen van de weeën tijdens de bevalling; ik kijk met een heel goed gevoel terug op mijn bevalling, een prachtige ervaring.

Ik wens je alle geluk en plezier bij de mooie dingen die je doet voor de medemens; je liefdevolle, rustige stijl met hier en daar een relativerende grap sprak me erg aan.

Schiet me nog te binnen dat ze in het ziekenhuis tijdens de bevalling zeiden dat ik het zo goed deed en zo opvallend rustig was. “Het lijkt wel een ruggeprikbevalling, zo rustig”, zei de verpleegster.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van Ilse
Onze zoon Thieme is  op 18 februari geboren. Alles is zeer voorspoedig verlopen. Ik ben in het ziekenhuis bevallen op medische indicatie onder begeleiding van eigen verloskundige. Om 8.45 thuis gezien voor de eerste keer door verloskundige en mocht toen met 5 cm ontsluiting gelijk door naar het ziekenhuis om 11.40 is Thieme geboren. Een bevalling volgens het boekje dit keer en een gezond mannetje. Ik ben erg blij dat ik dit ook zo heb mogen meemaken na de vorige ervaring. We genieten samen.

Bedankt voor de yogalessen ik ben erg blij dat ik dit ter voorbereiding heb gedaan en ontspannen deze bevalling in heb kunnen gaan.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van Noura
Wij zijn inmiddels sinds een week weer thuis. Het gaat goed met Leah en mij.
De bevalling is redelijk positief verlopen. Ik kon de weeën goed opvangen door de puftechniek die ik bij jou heb geleerd. Dat was echt een houvast! De verpleegkundigen vroegen of ik zwangerschapsyoga had gevolgd en of ik dat bij jou had gedaan. Ze herkenden de puftechniek:-). Ook Niels heeft mij goed kunnen steunen, zorgde dat ikzelf en m’n gezicht, kaken en mond 🙂  ontspannen bleven!

De ontsluiting kwam vrij snel op gang en Leah is uiteindelijk in alle rust geboren.

Leah doet het erg goed en we zijn heerlijk aan het genieten met z’n viertjes!!

Bedankt voor de fijne lessen en de tips. Ik heb er echt veel aan gehad

. . . . . . . . . . . . . . . . .

H. In december bevallen van dochtertje Suus.

Ik wil je via deze weg nog even laten weten dat ik afgelopen zaterdag bevallen ben van ons dochtertje Suus!

Vrijdagavond begonnen de weeën, en toen de verloskundige kwam (en ik nog twijfelde of ik niet voor niets had gebeld), bleek ik al 4 cm ontsluiting te hebben. Alles verliep eigenlijk hartstikke goed, alleen bleven de persweeën uiteindelijk uit/waren niet krachtig genoeg. Daarom zaterdagmiddag richting ziekenhuis gegaan (MST), een infuus gekregen om de weeën te stimuleren, en toen is Suus uiteindelijk dus om 16.45 uur geboren. Een flinke dame van 4140 gram en 53 cm! Toen de placenta er was bleek dat er toch wel sprake was meconium houdend vruchtwater, daarom zijn we nog een paar uurtjes ter obs op de kraamafd geweest, maar ’s nachts lekker naar huis gegaan.

Suus doet het hartstikke goed, ik voel me prima, dus we zijn heerlijk aan het genieten hier.

Tijdens het wegzuchten van de weeën kreeg ik nog een compliment van de verloskundige en de kraamverzorgende die al was opgeroepen: dat ik dit zo mooi geconcentreerd deed. Dus ondanks het feit dat ik maar 3 lessen gevolgd heb bij je, heb ik hier zeker weten veel aan gehad. Dankjewel daarvoor!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van Judy,
in oktober bevallen van Eden.

Ik ben wel in het ziekenhuis bevallen, poliklinisch. Om 12.00 uur begonnen de weeën, om 16.00 uur had ik al 6 cm dus toen naar het ziekenhuis gegaan met onze verloskundige.
De eerste paar uren in het ziekenhuis stagneerde de ontsluiting, dat was heel zwaar. Ook emotioneel zat ik er toen nog even doorheen in die fase. Maar ik wilde geen medicatie of keizersnee. Dus er was maar 1 optie en dat was doorzetten. Geen idee hoe, maar dat is gelukt. Om 21.30 had ik 10 cm en mocht ik persen. Helaas was Eden daar nog niet klaar voor. Haar hartslag daalde teveel na het persen en dus moest ik een paar persweeën wegzuchten. Dat was hels! Mn lichaam deed een paar keer helemaal samen krimpen en alsnog persen als reflex. Om 21.40 mocht ik dan eindelijk persen en om 22.07 was ze er. Dus het persen ging snel. Het is me gelukt om het met het pufje te doen en dat heeft bijgedragen dat het zo snel ging.
Ivo heeft me ontzettend fijn en goed ondersteunt en heeft veel gehad aan de yogalessen. Hierdoor deed hij bijv het puffen voor ipv het me te vertellen. Hij wist door het boek aanpakken voor aanstaande vaders ook wat hij kon verwachten en daardoor heeft hij het echt super gedaan!!
Het is allemaal helemaal gegaan zoals we hebben gewild; zonder artsen, geen medicatie en helemaal natuurlijk. We kijken er heel mooi op terug.

Ondanks haar lage gewicht waren alle controles goed en mochten we lekker naar huis. Om 00.30 uur waren we thuis.
Nu een paar dagen verder al en alles gaat goed met ons alle drie.

Bedankt voor alles en wie weet tot bij een volgende zwangerschap 🙂

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ellen vertelt:
13 augustus zijn wij de trotse ouders geworden van onze zoon Pim!

De bevalling is heel voorspoedig verlopen en kijk hier mooi op terug. De weeën kwamen vanaf 21.00 uur. Ze kwamen al  snel vlot en lang achter elkaar. Ik kon ze goed opvangen. (2 keer in ademen,  4 keer uit). Rond elf uur gingen we naar het ziekenhuis toe, ik had toen 4 cm ontsluiting.
In het ziekenhuis was ik helemaal in mijzelf gekeerd, ik hoorde ze wel praten, maar reageerde niet. Het wegpuffen van de weeën bleef goed gaan en om half vier kreeg ik persweeën. Ik kon de techniek die je ons hebt geleerd, met het pufje, goed toepassen. Om 4.10 uur is Pim geboren.

De verloskundige kon merken dat ik yoga had gedaan!
De yoga lessen hebben mij goed voorbereid op de bevalling. Ik had het geluk de technieken goed toe te hebben kunnen passen, dat heeft de bevalling wat versnelt.
Bedankt !

Fijne eerste verjaardag in 2020

Rosalie
Roan
Aaf
Djaime Julian
Jade Hannah
Novi Roos
Lex
Tije
Lasse
Noah
Doris
Fien
Bas
Zoe
Masal
Merel
Jens
Sam
Jonne
Dycke
Mick
Sepp
Nina
Jacky
Otis
Noa
Ilse
Jesse
Siem
Lot en Noor
Vigo
Ole
Jet
Rosalie Christina
Savanne
Aisha Leigh
Celeste Louise
Farah
Jax
Jada
Anna
Hannah
Luuk
Merel
Kate
Sophie
Rubian
Emmelien
Cas
Noel
Quin Abel
Veerle
Stef
Evi
Feline
Finn
Philou Madee
Stan
Twan
Kai
Suze
Lisa Vajen
Cas
Roos
Rafael
Tomas
Elin
Guus
Sebastiaan
Ole
Marijn
Lize
Otis
Anne Lot
Jeda