L, V&K cursist
Afgelopen woensdag is ons zoontje geboren:) De bevalling was heel erg zwaar en duurde vreselijk lang ondanks dat het wel zelf is begonnen… het puffen ging heel erg goed en wederom heb ik veel gehad aan je korte cursus! Naast het puffen zoals ik laatst al zei moest ik ook deze bevalling vaak de controle loslaten en opnieuw in mijn eigen wereld komen en is dat mede gelukt door het contact bij het wondertje! SUPER BEDANKT voor alles en ik hoop deze ervaring met nog veel mensen te mogen delen!

Met ons gaat het super goed en in 1 zin zeg ik vaak het was zwaar, maar hij is er! Ik ben ziels gelukkig met de kleine man! Hij is 4 kilo en heel erg tevreden! Dit was het wachten meer dan waard! En ook dat geduld maakt dat ik nu alles wel best vind en rust heb! HEERLIJK

. . . . . . . . . . . . . . . . .

N, 23 mei bevallen van haar zoontje

Met mij gaat het heel goed , ik voel mij super goed en doe van alles weer ! De bevalling zelf kijk ik positief op terug ondanks ik het wel echt pittig vond maar het leren in jezelf keren en het gewoon laten gebeuren en het toelaten heeft mij wel heel goed gedaan tijdens de bevalling.
Ik vond het heel fijn om toch nog paar lessen gevolg te hebben bij jou .

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Danielle, V&K cursist

Heb de weeën nu anders ervaren dan de eerste keer bij ons dochtertje, door de ademhaling veel gecontroleerder te doen heb ik me meer kunnen ontspannen. Dus heb veel aan de oefeningen die wij gedaan hebben gehad.
Bij het persen zij de vk of verpleegkundige ook nog echt neem maar een hap lucht.. dus ik begon ook nog echt door m’n mond adem te halen, maar dacht al snel….nee in door de neus!!!En ook ‘kin op de borst’ heb ik gehoord.
Maar alles bij elkaar kijk ik, ondanks dat het helaas niet natuurlijk is begonnen, met een goed gevoel terug op deze bevalling.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

M, 30 mei bevallen van haar dochtertje

Vorige week bleek mijn laatste yogales te zijn. Ik ben gister bevallen van onze dochter . Thuis in bad en alles gaat goed! Het was een heftige en bijzondere ervaring. De yogalessen hebben me zeker geholpen. Het is allemaal heel natuurlijk verlopen, mede dankzij de tips die ik heb gekregen tijdens de lessen.
Mijn partner heeft ook veel aan de partnerlessen gehad… daardoor had hij het idee dat ie mij goed kon ondersteunen, wat ook zeker zo was!

Heel erg bedankt daarvoor. Ik zal het iedere zwangere aanraden.

Groetjes, ook aan de rest van de cursisten.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Jasmijn. 23 mei bevallen van haar zoontje
Gistermiddag om 12:10 ben ik bevallen van ons zoontje Zev. Hij is 51 cm lang en weegt 4020 gram. De bevalling is heel fijn en vlot verlopen. De bevalling startte om 6 uur sochtends en 6 uurtjes later was hij er. Een totaal andere bevalling dan de vorige keer. Het is dit keer heel fijn thuis gelukt! Mede dankzij jouw hulp kon ik heel rustig blijven en mijn ademhaling onder controle houden. Ik wil je daarom ook weer mega bedanken voor alle fijne lessen. Ik kan dit keer mega genieten van de kraamtijd. Zev doet het super het is een heel tevreden en lief kereltje.
Veel liefs Jasmijn

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Marga V&K cursist
Vorige week zondag 6 mei is onze dochter geboren in het ziekenhuis in Enschede.
3485 gram en 50 cm. De bevalling is heel voorspoedig verlopen; om03.00 uur ‘s nachts had ik de eerste weeen en om 05.45 uur waren we al in het ziekenhuis met 7 cm ontsluiting! En om 9.30 uur is ze al geboren.
Ik heb erg veel gehad aan de oefeningen voor de concentratie/focus op de ademhaling en het laatste stukje persen; het was ook heel fijn dat ze in het ziekenhuis aan mij vroegen of ik een cursus had gedaan en iets speciaals geleerd had wat ik wilde gebruiken.
De verpleegkundige hielp me daar enorm bij (en mijn partner natuurlijk ook!!).

. . . . . . . . . . . . . . . . .

20-4-2018 Bericht van Laurie, winnares van een massage verloting door Maartje kraamzorg.
Hoi Henriëtte,

Dank je wel voor de fijne ontspanningsmassage! Los van lichamelijk is het ook mijn hele mind set die ik aan kon passen en voor het eerst in langs tijd echt kon ontspannen! HEERLIJK!! Ook bedankt voor de fijne tips en het vertrouwen dat ik daardoor heb gekregen in mijn lijf en dus ook de bevalling…. bedank Maartje ook namens mij en mijn nichtje Fleur
Groetjes Laurie

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van een cursiste
6-4-2018 bevallen van een prachtige zoon.

Hoi Henriëtte

De bevalling is zeer voorspoedig verlopen. Vrijdag om 14.00 zijn de weeën begonnen, om 19.00 4/5 cm ontsluiting en naar het ziekenhuis gegaan. Daar ben ik direct in bad gegaan om te ontspannen. Dit verliep erg prettig om 22.00 volledige ontsluiting helaas moest de baby eerst nog draaien om recht voor het geboorte kanaal te komen. Vanaf 22.00 op mijn zij gelegen tot 22.30 daarna mocht ik persen. Om 22.58 is hij geboren. De bevalling is me meegevallen. Uiteraard had ik het momenten zwaar maar ik had het erger verwacht. Ik ben zonder pijnbestrijding bevalling.

Heel erg bedankt voor je prettige lessen, zeker qua ontspanning en tot je jezelf komen heb ik erg veel aan de yoga gehad.. . . . . . . . . . . . . . . . .

Hallo Henriette,

Afgelopen zaterdag, 17 maart, hebben Danny en ik een zoon gekregen, Thomas, 8 pond en 51 cm.

Ik ben zaterdagochtend ingeleid en om 16.32 was hij geboren. In het ziekenhuis kreeg ik complimenten van de verpleging over het feit dat ik zo rustig bleef en de weeën goed kon weg zuchten. Ik ben in 2 uur tijd van 4 naar 9 cm ontsluiting gegaan, ik denk de verdienste van de yoga! Toen het tijd was om te persen kwam de verloskundige mijn kin op de borst drukken met daarbij de woorden “neem een hap lucht”. Haar maar meteen laten weten dat ik het zo niet wilde doen. Ik had meer vertrouwen in de manier die je ons hebt aangeleerd. Uiteraard was dat geen pretje, maar resulteerde er wel in dat er een uur later een mooie jongen op mijn buik lag.

Nogmaals bedankt voor alle informatie, tips en kennis. Ik denk zeker dat het me goed geholpen heeft.

Groeten Floor

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Brenda:

Op 12 jan 2018 ben ik bevallen van het mooiste meisje van de wereld! Ze kwam 8 dagen later en via een inleiding in het mst. Het was een marathon van ong 16 uur. Ik heb geprobeerd om via de technieken de weeën weg te puffen maar dit lukte helaas niet altijd.  Ik heb het bevallen in het mst als druk en chaotisch ervaren. Iedereen ( het vele personeel) probeert je te helpen met eigen ademhalingstechnieken waardoor ik helemaal in de war raakte. De pers techniek met het pufje… was een geschenk en ik heb geperst alsof mijn leven er vanaf hing haha! Ik kon dit zelf doen en het ritme zelf bepalen. De weeën opvangen ging een stuk lastiger.
Maar de cliché zijn allemaal waar zodra ze er is.. vergeet je bijna alles!
Het gaat super goed met ons. Ik herstel snel en ze is een tevreden en rustig meisje.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van een moeder,
In september bevallen van een zoon.

Dag Henriëtte,
Afgelopen zaterdagochtend is onze zoon geboren, na een hele vlotte en fijne bevalling. Wat een verschil met mijn vorige bevalling! Dankzij de yoga kon ik de weeën veel beter opvangen; de ademhalingstechnieken en het ontspannen hebben mij ontzettend geholpen bij de geboorte van Sep.

Ik ben je heel erg dankbaar voor de fijne en leerzame yogalessen! En ook voor de geluidsopname van de laatste partnerles, die Marlique voor me opnam. Het was zo fijn om er op die manier toch nog even bij te kunnen zijn.
Het heeft net dat laatste zetje vertrouwen gegeven.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van Marije
17 september bevallen van een zoontje

Beste Henriëtte,
Ontzettend bedankt voor de fijne lessen bij het Wondertje. Naast yoga, leren, lachen en soms zelfs een beetje slapen… heb ik het meeste gehad aan jouw kalme en natuurlijke manier van kennisoverdracht en ervaringsdeskundigheid.
Ondanks ik alle lessen niet af heb kunnen maken omdat onze Djim besloot 4 weken (!) te vroeg te komen, werd ik in het ziekenhuis door meerdere verpleegkundigen en andere medewerkers geprezen om mijn manier van ‘bij mezelf blijven’.  Dit is iets wat ik absoluut uit jouw lessen heb meegenomen. Mindset als ‘deze wee komt nooit meer terug’, maar ook de ‘hap lucht’ juist NIET nemen heeft mij enorm geholpen. Zeker had ik het zonder de lessen ook gekund, alleen weet ik zeker dat het dan op een hele andere manier ervaren was.
Ik heb de bevalling ervaren als een emotionele verlossing waar super powers voor nodig zijn! Ik ben blij dat jij me handvatten hebt gegeven om deze super powers in te schakelen.

Lieve groet, Marije
(kersverse moeder van Djim)

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van een moeder
In oktober ‘17 bevallen van een dochter na 2 x lessen V&K cusrsus

Dag Henriette,
Morgenochtend kan ik niet bij de derde les zijn. Gistermiddag is onze dochter Emily Anna Fayenne geboren  (roepnaam Emily)
Het was een vlotte bevalling en ze doet het super goed.
Met name de ademhalingstechnieken van de tweede les kwamen goed van pas, waarvoor dank.
(Hopelijk een stukje promotie voor de V&K cursus.)

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van een moeder.
In oktober ’17 bevallen van een dochter.

Hallo Henriette,
Als het goed is heb je een kaartje ontvangen. Het was een hele snelle bevalling, totaal 3 uur vanaf de eerste wee. Ik heb de yoga als erg prettig ervaren, helaas kon ik doordat de bevalling zo snel ging geen rust in mij lichaam vinden om me goed te concentreren op de ademhaling. Toch ben ik erg blij dat ik naar de yoga ben gegaan.

Heel erg bedankt voor alle tips.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van Leonie.
Afgelopen maandag, 19 juni, ben ik bevallen van onze zoon.
De bevalling is ingeleid vanwege een te hoge bloeddruk en ik had zondag al 2cm ontsluiting.
De bevalling ging best vlot, hij is om 14:02 geboren. De weeën kon ik dankzij de yoga lessen erg goed opvangen en daarvoor wilde ik jou graag nog even bedanken.
Ik kijk nu heel positief terug op de bevalling, ook al waren de weeën heftig en had ik op het laatst ook een weeënstorm.
Ik ben zonder pijnbestrijding bevallen, dit wilde ik zelf ook graag.

Vraag van mij (Henriëtte) of verhaal op de website mag:

Wat mij betreft mag mijn verhaal wel op jouw website, ik vind dat anderen ook mogen weten dat de yoga zo’n goede voorbereiding is
Robert raadt het ook iedereen aan!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van Lieke.

In maart bevallen van een dochtertje
Afgelopen woensdag ben ik bevallen van een dochter en ik wil je middels dit mailtje toch even bedanken voor de lessen.
Ik kijk mede dankzij jou lessen echt goed terug op mijn bevalling!
En ik heb de ademhalingstechnieken en het persen zonder kin op de borst echt goed kunnen toepassen.

Een enorm verschil met mijn vorige bevalling!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Een moeder, bevallen in februari 2017, vertelt over haar ervaring.

Nu begonnen de weeën rond 0:30 en die heb ik tot ongeveer 6:00 heel goed staand kunnen opvangen. Volop aan het weeën-dansen geweest, jeetje wat helpt dat goed bij buikweeën. Ook de daaropvolgende, steeds krachtiger wordende weeën heb ik echt goed kunnen opvangen en wegpuffen met de ademhalingstechniek.
Veel complimenten van de verloskundigen over de rust die ik kon bewaren, en dat was echt dankzij deze ademhaling.

Bij 8cm moest ik naar het ziekenhuis, zijn hoofdje wilde niet indalen en de verloskundige durfde vanwege de risico’s de vliezen thuis niet te breken.
We zijn rond 11:00 naar het ziekenhuis gegaan en om 13:52 is Sam na 12 min persen geboren.
Fijn is een bevalling niet, maar ik kijk er wel met een goed gevoel op terug.

Ik wil jou nog heel graag bedanken voor de fijne yogalessen, je duidelijke uitleg en ook nog voor de heerlijke massage die ik in januari nog gehad heb.

Een mooie toekomst voor je prachtige bedrijfje!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Daniëlle, bevallen in februari van Vajèn

Bedankt voor je yoga lessen. Heb er veel aan gehad, genoten en ook in de praktijk gebruikt.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Carolien.
11 januari bevallen van een zoontje

Ontzettend bedankt voor de fijne yogalessen. Ik vond ze erg prettig en leerzaam, een goede combi van ontspanning, theorie en bruikbare tips. Ik heb er echt wat aan gehad tijdens de bevalling en ook mijn man heeft me heel fijn kunnen ondersteunen tijdens de bevalling, mede dankzij de partnerlessen! Mijn man zei tijdens de bevalling tegen mij: gezicht ontspannen en kracht naar je buik(tijdens het persen) haha. Goed hè;)

Groetjes Carolien

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Hoi Henriëtte,

Afgelopen donderdagmorgen is onze zoon Guus geboren! Al met al ging de bevalling vrij vlot (6,5 uur) waardoor ik besloot om toch maar thuis te bevallen.
Dankzij de yoga kon ik de weeen heel goed opvangen het ontspannen heeft onwijs veel geholpen!

Guus doet het heel erg goed en is een heel tevreden mannetje. 😊

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van laura. In augustus bevallen van Luuk

Dankzij de yoga wisten wij beter wat wij konden verwachten tijdens de bevalling en hoe wij hiermee om konden gaan. Door de verschillende praktische handvatten, houdingen en ademhalingstechnieken die ook aan de partner aangeleerd worden hebben wij de bevalling echt samen kunnen doen.

Wat ik toegepast heb is de weeëndans, de ademhalingstechnieken, het goed letten op spanning in mijn gezicht/lichaam, ontspannen tussen de weeën door en het persen op de rug zoals wij dat geoefend hebben. Tim heeft meegepuft, massage toegepast en geteld tijdens het persen. Mijn partner was bang dat de yoga zweverig zou zijn maar was erg positief verrast. Kortom echt een aanrader!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Sabine en Selmar.
In augustus is hun dochtertje Jente geboren

Ik wil je graag vertellen over de bevalling. Mede dankzij de V&K cursus is het als uit de boekjes gegaan. Bevallen is geen feestje en doet allejezus veel pijn, maar als het dan toch moet, en daar kom je niet onderuit, dan gun ik iedereen de bevalling die ik heb gehad. Ik heb alle technieken van de cursus kunnen toepassen. In de eerste fase de weeendans en de ontspannings- en ademhalingstechnieken, het vertrouwen in mijn lijf, het wegpuffen van de hele heftige weeën in verschillende houdingen en het ontspannen houden van mijn onderlichaam. Ik heb iedere perswee 3×10 seconden kunnen persen volgens de manier zoals we geoefend hebben. Met 37 minuten persen was onze Jente er al. Selmar wist door de partnerles wat hij kon verwachten en wat hij kon doen voor mij. Hij heeft mij met het meetellen echt door de persweeën heen gecoached. Dank je wel voor de goede voorbereiding op de bevalling!! <image001.png>

lieve groet, Sabine

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Dag Henriette,

Ik vond de les waardevol en we hebben er ook echt iets aan gehad. Ik was uiteraard druk in de weer met washandjes, maar het tellen tijdens het persen heeft écht bijgedragen. Ik vond de les ook leuk, je hebt praktische tips gegeven over  massage en over diverse houdingen om Sabine tijdens de weeën te kunnen ondersteunen. Veel info in korte tijd en helemaal niet ‘wollig’. Dank je wel, veel succes met de verdere cursussen!

Groetjes Selmar

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van een cursist (van de V&K cursus)

Ik was 19 mei uitgetekend. 17 mei is onze zoon geboren.  Hij woog 4115 gram en was 54 cm lang.  Die avond en middag ervoor was het al aan het rommelen en had ik pijn in mijn rug. Uiteindelijk naar bed. ..maar hele nacht weeën gehad en het bed weinig gezien.  Ik moest echt lopen en bewegen.
In het ziekenhuis ook weer veel gelopen en gebruik gemaakt van een bal om de weeën  op te vangen.  Op een gegeven moment moest ik wel op bed om te persen.

Ik heb heel erg veel gehad aan de yoga lessen! 🙂 Ik kon erg rustig blijven tijdens de weeën en daardoor kon ik ze goed opvangen. De ademhalingsoefeningen kwamen erg  goed van pas. Heb eigenlijk steeds een soort roterende beweging  gecombineerd met een lange ademhaling gemaakt bij het aanrecht.
Daardoor geen pijnbestrijding gehad, was niet nodig.  Maar goed ook want mijn persweeën  waren niet heel sterk.  Om 12.14 uur is hij geboren.  Dus al met al best snel gegaan.  Wel was het even schrikken omdat de navelstreng twee keer om de nek van hem zat. Hij heeft nog even aan de zuurstof gezeten.  En daarna ging het beter, gelukkig.

In de bijlage een foto toegevoegd. Ook wil  ik je bedanken voor de fijne lessen! Ik heb er echt heel veel aan gehad.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Liesbeth. Bevallen in juni 2016 van een zoon.

Zoals Henriette wel vaker zegt; het gaat zoals het gaat, controle uit handen geven tijdens de bevalling en je kunt niets plannen.. Dat heb ik gemerkt! 😉
Ik vond het mooist hoe mijn vriend mij rustig wist te houden en me continue herinnerde aan de ademhaling als ik het kwijt was.. Daarom grote pluim voor de partneravonden!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Margot. Bevallen in Juni 2016 van een dochtertje

Ik ben bij ruim 41 weken, ivm weinig vruchtwater, ingeleid. Het was een pittige maar zeer vlotte bevalling, 4uur ongeveer. Alles wat ik bij de yoga heb geleerd heb ik toegepast. Ik zat volledig in het ‘nu’ en durfde me er aan over te geven. Na een nachtje ziekenhuis zijn we heerlijk thuis aan het genieten van ons prinsesje….. wat een geluk

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Anouk. In juni 2016 bevallen van een dochtertje.

Zoals je weet lag onze dochter al geruime tijd in een onvolkomen stuitligging.
In eerste instantie dacht ik dat dit automatisch betekende dat ik dan zou bevallen via een keizersnee. Ik ben heel blij dat ik tijdens de yogales van jou het inzicht heb gekregen dat dit ook heel goed via een vaginale stuitbevalling kan, mits de omstandigheden natuurlijk positief blijven.
Vanaf dat moment wist ik het zeker “ik kan dit en ik wil dit” en absoluut geen keizersnee!!

Ik heb een hele fijne eerste bevalling gehad en wist dat ik wederom door de yogalessen de kennis en juiste techniek had geleerd om ook deze bevalling tot een goed einde te brengen!!
Helaas komt het tegenwoordig niet heel vaak meer voor dat vrouwen/gynaecologen voor een vaginale stuit bevalling kiezen, waardoor gynaecologen steeds minder ervaring krijgen met een stuitbevalling.
En als je dan, zoals ik, heel sterk het gevoel heb “ik kan dit en ik wil dit” dan wordt je meerdere malen in het voortraject in het ziekenhuis van de wijs gebracht omdat men (lees gynaecologen) liever voor meer zekerheid gaan en liever willen dat je voor een keizersnee kiest, waar ze zelf meer ervaring mee hebben.

Gelukkig ben ik bij mijn gevoel gebleven en heb ik meerdere malen iedereen kunnen overtuigen dat ik dit wil en kan!! En eerlijk is eerlijk I DID IT!!!
Met 2,5 uur regelmatige weeën en 2x persen (met het extra pufje) kwam onze Puk via een vaginale stuitbevalling ter wereld!!
Henriette, ik wil je heel erg bedanken voor je goede inzichten, de duidelijke informatie, de relaxte uurtjes yoga en de heerlijke zwangerschapsmassage!!
Het heeft ervoor gezorgd dat ik vol zelfvertrouwen deze bevalling aan durfde en dat ik heel ontspannen de weeën heb kunnen opvangen, waardoor ik al snel op volledige ontsluiting zat!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van Anke, bevallen van Mick

Dankjewel voor de hartstikke leuke foto’s van de babymassage, er zaten ook een paar ontzettend leuke van Mick en mij tussen (daar kijk je dan toch het eerst naar :)). Voor mij ook echt een mooie herinnering aan de ‘quality time’ die ik met Mick heb mogen hebben de afgelopen tijd. Ben gister met gemengde gevoelens weer aan het werk gegaan en realiseer me eens te meer hoe bijzonder dat fulltime samenzijn was…

Ik heb genoten van de relaxte uurtjes zwangerschapsyoga, het is een mooie ervaring geweest om lekker te bewegen met je zwangere lichaam en soms ook mijn zegeningen te tellen als ik me ineens weer realiseerde hoe soepel mijn zwangerschap eigenlijk verliep. Het was heel fijn om op die momenten even heel bewust bij ons kindje stil te staan, contact met hem te maken en de liefde met hem te delen. De ademhalingstechnieken hebben me heel goed ondersteund bij het opvangen van de weeën tijdens de bevalling; ik kijk met een heel goed gevoel terug op mijn bevalling, een prachtige ervaring.

Ik wens je alle geluk en plezier bij de mooie dingen die je doet voor de medemens; je liefdevolle, rustige stijl met hier en daar een relativerende grap sprak me erg aan.

Schiet me nog te binnen dat ze in het ziekenhuis tijdens de bevalling zeiden dat ik het zo goed deed en zo opvallend rustig was. “Het lijkt wel een ruggeprikbevalling, zo rustig”, zei de verpleegster.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van Ilse
Onze zoon Thieme is  op 18 februari geboren. Alles is zeer voorspoedig verlopen. Ik ben in het ziekenhuis bevallen op medische indicatie onder begeleiding van eigen verloskundige. Om 8.45 thuis gezien voor de eerste keer door verloskundige en mocht toen met 5 cm ontsluiting gelijk door naar het ziekenhuis om 11.40 is Thieme geboren. Een bevalling volgens het boekje dit keer en een gezond mannetje. Ik ben erg blij dat ik dit ook zo heb mogen meemaken na de vorige ervaring. We genieten samen.

Bedankt voor de yogalessen ik ben erg blij dat ik dit ter voorbereiding heb gedaan en ontspannen deze bevalling in heb kunnen gaan.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van Noura
Wij zijn inmiddels sinds een week weer thuis. Het gaat goed met Leah en mij.
De bevalling is redelijk positief verlopen. Ik kon de weeën goed opvangen door de puftechniek die ik bij jou heb geleerd. Dat was echt een houvast! De verpleegkundigen vroegen of ik zwangerschapsyoga had gevolgd en of ik dat bij jou had gedaan. Ze herkenden de puftechniek:-). Ook Niels heeft mij goed kunnen steunen, zorgde dat ikzelf en m’n gezicht, kaken en mond 🙂  ontspannen bleven!

De ontsluiting kwam vrij snel op gang en Leah is uiteindelijk in alle rust geboren.

Leah doet het erg goed en we zijn heerlijk aan het genieten met z’n viertjes!!

Bedankt voor de fijne lessen en de tips. Ik heb er echt veel aan gehad

. . . . . . . . . . . . . . . . .

H. In december bevallen van dochtertje Suus.

Ik wil je via deze weg nog even laten weten dat ik afgelopen zaterdag bevallen ben van ons dochtertje Suus!

Vrijdagavond begonnen de weeën, en toen de verloskundige kwam (en ik nog twijfelde of ik niet voor niets had gebeld), bleek ik al 4 cm ontsluiting te hebben. Alles verliep eigenlijk hartstikke goed, alleen bleven de persweeën uiteindelijk uit/waren niet krachtig genoeg. Daarom zaterdagmiddag richting ziekenhuis gegaan (MST), een infuus gekregen om de weeën te stimuleren, en toen is Suus uiteindelijk dus om 16.45 uur geboren. Een flinke dame van 4140 gram en 53 cm! Toen de placenta er was bleek dat er toch wel sprake was meconium houdend vruchtwater, daarom zijn we nog een paar uurtjes ter obs op de kraamafd geweest, maar ’s nachts lekker naar huis gegaan.

Suus doet het hartstikke goed, ik voel me prima, dus we zijn heerlijk aan het genieten hier.

Tijdens het wegzuchten van de weeën kreeg ik nog een compliment van de verloskundige en de kraamverzorgende die al was opgeroepen: dat ik dit zo mooi geconcentreerd deed. Dus ondanks het feit dat ik maar 3 lessen gevolgd heb bij je, heb ik hier zeker weten veel aan gehad. Dankjewel daarvoor!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Bericht van Judy,
in oktober bevallen van Eden.

Ik ben wel in het ziekenhuis bevallen, poliklinisch. Om 12.00 uur begonnen de weeën, om 16.00 uur had ik al 6 cm dus toen naar het ziekenhuis gegaan met onze verloskundige.
De eerste paar uren in het ziekenhuis stagneerde de ontsluiting, dat was heel zwaar. Ook emotioneel zat ik er toen nog even doorheen in die fase. Maar ik wilde geen medicatie of keizersnee. Dus er was maar 1 optie en dat was doorzetten. Geen idee hoe, maar dat is gelukt. Om 21.30 had ik 10 cm en mocht ik persen. Helaas was Eden daar nog niet klaar voor. Haar hartslag daalde teveel na het persen en dus moest ik een paar persweeën wegzuchten. Dat was hels! Mn lichaam deed een paar keer helemaal samen krimpen en alsnog persen als reflex. Om 21.40 mocht ik dan eindelijk persen en om 22.07 was ze er. Dus het persen ging snel. Het is me gelukt om het met het pufje te doen en dat heeft bijgedragen dat het zo snel ging.
Ivo heeft me ontzettend fijn en goed ondersteunt en heeft veel gehad aan de yogalessen. Hierdoor deed hij bijv het puffen voor ipv het me te vertellen. Hij wist door het boek aanpakken voor aanstaande vaders ook wat hij kon verwachten en daardoor heeft hij het echt super gedaan!!
Het is allemaal helemaal gegaan zoals we hebben gewild; zonder artsen, geen medicatie en helemaal natuurlijk. We kijken er heel mooi op terug.

Ondanks haar lage gewicht waren alle controles goed en mochten we lekker naar huis. Om 00.30 uur waren we thuis.
Nu een paar dagen verder al en alles gaat goed met ons alle drie.

Bedankt voor alles en wie weet tot bij een volgende zwangerschap 🙂

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ellen vertelt:
13 augustus zijn wij de trotse ouders geworden van onze zoon Pim!

De bevalling is heel voorspoedig verlopen en kijk hier mooi op terug. De weeën kwamen vanaf 21.00 uur. Ze kwamen al  snel vlot en lang achter elkaar. Ik kon ze goed opvangen. (2 keer in ademen,  4 keer uit). Rond elf uur gingen we naar het ziekenhuis toe, ik had toen 4 cm ontsluiting.
In het ziekenhuis was ik helemaal in mijzelf gekeerd, ik hoorde ze wel praten, maar reageerde niet. Het wegpuffen van de weeën bleef goed gaan en om half vier kreeg ik persweeën. Ik kon de techniek die je ons hebt geleerd, met het pufje, goed toepassen. Om 4.10 uur is Pim geboren.

De verloskundige kon merken dat ik yoga had gedaan!
De yoga lessen hebben mij goed voorbereid op de bevalling. Ik had het geluk de technieken goed toe te hebben kunnen passen, dat heeft de bevalling wat versnelt.
Bedankt !

. . . . . . . . . . . . . . . . .

14 augustus :
Marijke:
Nou, alles is in een sneltreinvaart gegaan! Vrijdag om 16.00 is Boris geboren en de volgende dag rond die tijd mochten we naar huis. Nu wennen aan ons nieuwe leven en onze nieuwe liefde!

Ik heb tijdens de bevalling heel veel aan de verschillende technieken gehad! De weeënwals onder de douche en mede dankzij de perstechniek heb ik maar 15 min geperst!

Dank voor alles en wie weet tot de volgende keer

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Reactie van Roxanne, mama van Keje

Ik vond je lessen erg prettig en leerzaam,
Lieve groet,

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Reactie: Anoniem

“Niet dat ik het niet pittig vond, ik moest ook een paar keer flink overgeven van de pijn, maar het lukte me erg goed om rustig te ademen en om elke wee opnieuw te beleven, zonder oordeel. Ik reageerde zelfs heel heftig toen mijn vriend zei ‘je bent op de helft van deze wee’, want elke wee was immers weer anders! Het voelde letterlijk als volledige overgave, zoals je zei. Daar moest ik ook aan denken. Geen idee wat er ging komen, maar ik was volledig ontspannen. Ik heb mijn bevalling als heel positief ervaren, ondanks dat het in theorie best een pittig verhaal is.

Nogmaals bedankt voor de fijne massages en je goede adviezen! Zoals het boek ‘aanpakken voor aanstaande vaders’ en het besef dat ik me volledig moest overgeven. Deze hebben er zeker toe bijgedragen dat wij zo ontspannen waren tijdens de bevalling.”

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Reactie: Anoniem

Persoonlijk had ik alles graag op de natuurlijke manier gedaan… zonder epiduraal. Ze hadden het die dag zo druk dat ik sterk het gevoel had dat ze eigenlijk niet echt de tijd voor je hadden. Ik had graag in mijn eigen omgeving bevallen willen worden…. dan was ik meer in mijn eigen comfort zone gebleven. Nu krijg je mensen aan je bed die je nog nooit eerder gezien hebt….  Ik ben er ook van overtuigd dat ik het zonder epiduraal gered had… want ik vind wel dat ze in het ziekenhuis al snel overgaan op dit soort acties… na mij kwamen er nog 2 andere dames die ook een epiduraal kregen…. In mijn ogen kiezen ze en stimuleren ze in het ziekenhuis te snel voor een epiduraal…. helemaal die zondag van mijn bevalling… het was die dag gewoonweg te druk voor het aantal personeel wat er rondliep… jammer vind ik dat!
Ik vond het persen eigenlijk helemaal niet zwaar….. en was i.d.d. erg blij met het feit dat ik wist hoe ik moest persen en waar ik naartoe moest persen…. die techniek had ik gelukkig mij goed eigen gemaakt. Dat scheelde enorm (als ik nu de verhalen van andere vrouwen hoor en vergelijk mag ik daar blij om zijn!!). Maar als ik het nog een keertje over mocht doen, dan hoop ik dat ik het niet meer medisch hoef te doen…. maar gewoon met de verloskundige. Persoonlijke aandacht en iemand die ik vaker gezien heb… dat past meer bij mij en mijn gevoel!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Reactie babymassage april 2015

‘ Ik was op zoek naar iets om samen met m’n klein(st)e man te doen, iets lós van de alledaagse gang van zaken. En op aanraden van een vriendin kwam ik bij ‘Wondertje’ terecht.

Wat vonden wij het knus, veilig, gezellig, leerzaam, ontspannen en fijn! Daan heeft de babymassage, met z’n vier maanden jong, heel bewust meegemaakt en kon (/kán, want hier gaan we natuurlijk mee door!) er zichtbaar van genieten. Ontzettend bedankt Henriette!! ‘

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Reactie babymassage maart 2015

Bedankt voor de leuke tijd en de mooie foto’s! Ik (wij) heb van alles genoten in jou gezelschap. Hopelijk zien we elkaar nog eens!

Liefs,

Haike, Gio & Des

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Een pasgeworden moeder (febr 2015) schrijft:

Ondanks de spectaculaire afloop heb ik een heel goed gevoel overgehouden aan de bevalling. Ik heb me heel goed kunnen ontspannen tussen de weeën door en me ook echt over kunnen geven aan alle aanwijzingen die ik kreeg van de verloskundige en man. De verloskundige was onder de indruk van de mate waarin ik me hieraan kon overgeven en kon ontspannen. Ook de snelheid waarmee ons kindje uiteindelijk ter wereld is gekomen is grotendeels te danken aan de lessen zwangerschapsyoga die we hebben gevolgd. Daardoor zou ik een volgende keer weer met vertrouwen tegemoet zien!’

 . . . . . . . . . . . . . . . . .

Richelle, in febr. 2015 bevallen schrijft:

Ontzettend bedankt voor je fijne yoga die ik bij jou heb mogen volgen! Ik keek er elke keer erg naar uit en kwam met een heerlijk relaxed gevoel thuis.

Tot een volgende keer!

 . . . . . . . . . . . . . . . . .

Reactie van Mariska.
8 februari 2015 bevallen van Luuk.
“Tijdens het wegpuffen van alle (rug)weeën heel veel gehad aan de yoga ademhalingstechniek! Regelmatig gedacht aan het ontspannen gezicht. Was een goede ondersteuning voor me in die lange uren naar de geboorte toe!”

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Reactie van een pasgeworden vader.
Door de zwangerschapsyoga wist ik hoe ik mijn vriendin kon helpen met de bevalling. Ik was niet alleen toeschouwer maar kon ook wat doen voor haar. Er was tijdens de partner les, van de zwangerschaps yoga, tijd voor een geintje en ik vond het prettig dat ik veel praktische tips kreeg. Een aanrader dus, ook voor mannen!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Reactie van Paula.
Eind januari bevallen van een zoontje
Ik heb echt veel aan de ademhalingstechnieken gehad, voelde mij hierin erg zeker.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Noël .

06.10.2014 ben ik bevallen van onze zoon Bonne.
Deze bevalling verliep zoveel beter dan mijn eerste bevalling, wat een opluchting!
Mede dankzij de goede ondersteuning van jou tijdens de yoga-lessen.
Nooit gedacht dat ik dit nog eens zou schrijven, maar het kan dus toch, je ademhaling onder controle krijgen d.m.v. yogalessen.
Dat zelfs mij dit gelukt is, wil wat zeggen over de begeleiding, die ik in slechts 6 lessen gehad heb.
Ik was zo eigenwijs om maar 6 lessen te volgen, achteraf gezien had ik graag de volledige cursus gevolgd, dus voor toekomstige moeders die twijfelen, kan ik alleen maar zeggen: Doen!
De ontsluitingsweeen heb ik goed op kunnen vangen, wat ook opgemerkt werd door de verpleegkundigen en gynaecologen in het ziekenhuis, dus daar kreeg ik een boost aan zelfvertrouwen van.
Op deze manier heb ik de rest van de bevalling ook beleefd en toen het echte harde werk begon, heeft het nog een goed half uur geduurd voordat Bonne er was.
Vooral de les met de tenenkrommende opdracht is me door het hoofd geschoten en daar heb ik dan ook echt baat bij gehad.
Het idee van jou om een geboorteplan te maken, is een aanrader voor een ieder die nog moet gaan bevallen, want in het ziekenhuis hebben ze daar goed rekening mee gehouden.
En helemaal leuk was, dat je nog even om de hoek kwam kijken tijdens je dienst, zodat je Bonne gelijk kon bekijken ;-)

Naast de yoga, ben ik ook nog een avond voor de Dunstan-babytaal bij je geweest. Nu Bonne 2,5 week oud is, kan ik de geluidjes aardig herkennen.
Jammer dat ik dit bij mijn eerste kindje niet geweten heb, want het is toch wel erg leuk om de workshop in de praktijk te brengen.
Henriette, ik kan alleen maar zeggen, hartelijk dank voor de fijne yoga-lessen en het vertrouwen dat je me gegeven hebt.

. . . . . . . . . . . . . . . . .
600
Een aanrader voor iedere zwangere vrouw

Afgelopen zomer heb ik zwangerschapsyoga bij Henriette gevolgd, iets wat ik elke zwangere vrouw kan aanraden.
Tijdens de lessen leer je veel over, ontspannen, het opvangen van de weeën, de bevalling en jouw lichaam.
Dit heeft mij enorm geholpen tijdens de bevalling, van het opvangen van de ontsluitingsweeën tot en met het persen.
Door deze cursus ging ik met veel zelfvertrouwen en kennis de bevalling in en dat voelde heel prettig!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Reactie van een vader

Je weet vast al dat Kim is bevallen! Beiden maken het goed! We hebben veel aan je cursus gehad! ik spreek nu uit ervaring ;)
Voor de drukpunten in de rug vond kim erg fijn en ze bleef maar heen en weer “dansen”
Mede hierdoor is de bevalling zeeeeeer snel gegaan. 15uur eerste “krampjes” 19uur echt pijnlijke weeën. 19:45 op de afdeling en 20:30uur persen en 21:42uur was Noë daar!!!

Dat wat betreft de bevalling! Nu de babytaal!!! Het werkt bij ons nu al! de kraamzorg kent het ook! en net kwamen we er zelf achter dat ze naar meer dan 15min per kant en weer terug in de wieg alsnog honger had NEHNEHNEH!!! En nu is het stil boven ;) en dit resultaat binnen 24uur!!! :D

Van ons drieën de groetjes!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Dominique

Afgelopen vrijdag 22-08-2014 zijn wij trotse ouders geworden van onze zoon Jesper.
De bevalling is heel erg goed verlopen en ik heb de ontsluitingsweeën heel goed op kunnen vangen door de ademhalingstechniek die ik geleerd heb, de persweeën heb ik geprobeerd volgens de techniek maar dit was voor mij niet passend, al met al ben ik wel heel dicht bij mezelf gebleven en heb de bevalling bewust mee gemaakt in volle rust en controle over mijn lichaam en geest. :) Om 1.10 s’ nachts braken mijn vliezen en om 5.26 is Jesper geboren! Hij weegt 3020gr en is 52cm!
Nogmaals heel hartelijk bedankt voor de fijne en vooral leerzame lessen, wij (ook Raimond) hebben er zeer veel aan gehad! Misschien tot in de toekomst!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Carina
20-02-2014 bevallen van een zoontje

Ik heb de yogalessen met heel veel plezier gevolgd. Het was elke keer weer een heerlijk ontspannen uurtje. De lessen waren goed vol te houden, zelfs de laatste weken nog.

Voor mij waren o.a. de ontspanningsoefeningen heel belangrijk. Na een moeizame eerste bevalling, hoopte ik dat het bij deze tweede zwangerschap beter zou verlopen. Wat ik voor mij van belang vond, heb ik gebruikt en toegepast. Tijdens de zwangerschap waren dit bepaalde oefeningen die ik makkelijk thuis kon uitvoeren om lichamelijke kwaaltjes te verlichten/voorkomen. Tijdens de bevalling heb ik heel veel gehad aan ‘het laten komen van de pijn’ en het vertrouwen te hebben dat ik het aan kan en dat het weer voorbij gaat.

De uitspraak “elke wee brengt je dichter bij je kind” en het visualiseren dat het steeds een stukje verder door het geboortekanaal werd gebracht, heeft me veel houvast gegeven. In plaats van angst voor de pijn ging er een knop om en kwam er vertrouwen en kracht voor terug. Eerder wou ik de pijnlijke wee het liefst zo snel mogelijk weg hebben. Deze bevalling heb ik steeds in gedachte gezegd “Kom maar op, ik ben er klaar voor”. Ook de ademtechnieken hebben me geholpen tijdens de heftige weeën.

Bedankt voor deze wijze lessen. Ik weet zeker dat dit er aan heeft bij gedragen dat ik nu kan terugkijken op een fijne bevalling. De verloskundige was verbaasd over de rust die ik had, zelfs tijdens de laatste fase nog. De ontsluiting verliep zo vlot, ik mocht al persen terwijl ik dacht dat ik nog flink wat uren voor de boeg had. Wat een meevaller! Pijn is er natuurlijk geweest, maar ik kon het aan en heb op eigen kracht, zonder pijnbestrijding kunnen bevallen. Met zijn ene handje bij zijn hoofd kwam onze zoon gezond en ontspannen op de wereld. Nu, drie maanden later, is hij nog steeds gezond en ontspannen. Hij huilt nauwelijks en lacht heel veel. Wat een groot geluk!

Ik heb mogen ervaren dat een bevalling ook mooi kan zijn en ik kan er met plezier aan terug denken. Bedankt Henriëtte, voor jouw bijdrage daar aan.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Marloes,
14-03-2014 Moeder geworden van een dochtertje

Henriëtte, ik heb zwangerschapsyoga bij je mogen volgen. Vooraf was ik een beetje huiverig voor het ‘zweverige’ imago dat yoga heeft. Maar wat waren het fijne uurtjes! De ontspanningsoefeningen (geweldig middel tegen pijntjes), de ademhalingsoefeningen en praktische tips die je gaf, heb ik als heel prettig ervaren. Al tijdens de zwangerschap paste ik de oefeningen toe, en ook tijdens de bevalling in het ziekenhuis waren ze onmisbaar. Elke wee heb ik hierdoor goed kunnen opvangen en af kunnen sluiten. Ondertussen kwam je mij en mijn man ook nog even een kopje soep brengen. Een fijn moment om een bekend gezicht te zien in de verloskamer!

Bedankt voor je goede lessen en adviezen! Ik kan en zal de yoga iedereen aanraden! Dat geldt ook voor de zwangerschapsmassage (héérlijk, even op je buik liggen op de speciale tafel) en babymassage die ik onlangs heb gevolgd. Onze dochter vindt het heerlijk en slaapt als een roos naderhand.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Wouter.
17 januari 2014 Vader geworden van een dochtertje

Hoe anders dan mijn verwachting waren de partneravonden waarbij ook de mannen aanwezig mochten zijn. Ik verwachte een zweverige “puf cursus”, maar niets was minder waar! Drie leuke avonden met elk een uur vol praktische tips over hoe je je partner kunt ondersteunen in de verschillende stadia van de bevalling! De vele praktische tips over massage, ondersteuning en ademhalingstechnieken hebben ervoor gezorgd dat ik wist hoe ik mijn vriendin door de bevalling heen kon helpen. De laatste keer, een week voordat mijn vriendin was uitgeteld, herhaalde je alles nog even kort, als een soort generale repetitie, niet wetende dat we 2 dagen later alles in praktijk mochten brengen… Het was enorm fijn dat ik wist hoe ik mijn vriendin door de zwaardere momenten heen kon helpen, als zij het even niet meer wist wat ze had geleerd kon ik haar helpen de geleerde technieken weer te herinneren. De technieken gaven ons tijdens de bevalling houvast waardoor we ons vertrouwd voelden in een voor ons onbekende wereld.
Héél erg bedankt!!!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Anouk…

Via deze weg wil ik u nogmaals bedanken voor de heerlijke zwangerschaps massage!
Ik heb genoten, het was echt een kadootje voor mijzelf!!
Het is zeker een aanrader voor alle zwangere vrouwen, jezelf even helemaal laten verwennen (het was vooral al heerlijk om weer op mijn buik te liggen op de speciale zwangerschaps bank)!!!

Bedankt!!!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Lisetthe
8 december 2013 bevallen van een dochtertje

Zo we zijn een weekje verder.
Tjonge, dat was een heftige bevalling! Maar alle clichés zijn waar… Als ze eenmaal bij je ligt, was het allemaal de moeite waard..

De bevalling begon eigenlijk heel voorspoedig bij ons thuis. Ik had mooie krachtige weeën, die ik goed kon opvangen door de ademhaling die je mij geleerd hebt. Zo goed, dat de verloskundigen dachten dat ik niet zoveel pijn had. Maar ik heb elke wee/golf los van de volgende zien staan, waardoor ik heel gefocust op mijn ademhaling kon blijven! Op het moment dat ik dat even losliet voelde ik veel meer pijn en paniek, dus bleef ik steeds terug gaan naar de ademhaling..

Jammer genoeg vorderde het niet genoeg en moest ik uiteindelijk na de hele avond en nacht, ‘s morgens naar het ziekenhuis.
Ik was hier heel teleurgesteld over, maar ik heb het toen gewoon losgelaten. En bleef me maar focussen op mijn ademhaling… 2 (of1) keer in, en 4 keer uit…
En in het ziekenhuis kwam ik zomaar jou tegen! Dat vond ik erg leuk en fijn:-) dat gaf me weer even een boost om door te gaan, want ondertussen was ik volledig uitgeput….

En toen kwam ze! Niet helemaal vanzelf, maar ze was er, en het was goed! Wat een wonder, zo’n klein (nou ja klein) meisje dat ineens op je ligt! En het gaat nu hartstikke goed met haar! Ze was door de bevalling de eerste dagen behoorlijk van slag.. Dus we hebben mooi rustig aan gedaan.. Niet te veel prikkels. En nu is het een tevreden meisje:-)

Ik wil je nog hartstikke bedanken voor de leuke en goede lessen, ik heb er echt wat aan gehad!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Rianne
24 september 2013 thuis bevallen van een zoon

De bevalling hebben we als heel bijzonder ervaren. ‘S morgens om 4.00 zijn de weeën begonnen. Ik kon ze met een rustige in en uit ademhaling heel goed opvangen. Toen rond 13.00 de weeën iets afnamen hebben we besloten om nog even te wachten met het breken van de vliezen en de natuur zn gang te laten gaan. Helaas volgden de weeën elkaar niet snel genoeg op en zijn toch de vliezen kunstmatig gebroken. Een goede beslissing want toen kwam het echt op gang. Wat mij erg heeft geholpen gedurende de dag is het doen van de weeën-dans onder de douche. Echt een verlichting Ik kon mij goed concentreren op mijn ademhaling en liet alles langs mij heen gaan, ondanks dat ik wel alles heb gehoord wat de verloskundigen tegen elkaar zeiden, kwam het zoals jij het in de lessen al zei: eventjes voorbij.

Na 2 uur heftige weeën mocht ik beginnen met persen. De branderige pijn heb ik niet herkend. Al met al vond ik het een hele bijzondere ervaring en is de bevalling mij erg meegevallen. Het is wel echt topsport! Ik mocht hem zelf aanpakken wat ook wel heel erg mooi was om te doen. We zijn heel dankbaar dat we dit alles lekker thuis in onze eigen omgeving mochten doen.

En toen de eerste nacht alleen. Iets wat wij absoluut niet verwacht hadden maar we herkende het eerste geluidje van de babytaal: eh. En ja hoor daar kwam een boertje. Even later iets heftiger de eairh. We keken elkaar aan en inderdaad daar kwam een windje. Haha. We stonden er zelf van te kijken!

We zijn nu een paar dagen later en hebben de andere geluidjes nog niet herkend maar wie weet komt dat nog. Het is de cursus in ieder geval nu al waard geweest!!

Heel erg bedankt voor alle wijze lessen! Wat we er vooral uit geleerd hebben is ontspannen en vertrouwen hebben in je lichaam en je kindje.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Femke
19 april 2013 thuis bevallen van een zoontje.

Ik heb tijdens de hele bevalling veel aan de yoga gehad. Ik herken mij in het verhaal van Agnes m.b.t. helemaal in mezelf gekeerd zijn en in een soort slome roes verkeren. Ik weet zeker dat de ontsluiting hierdoor zo voorspoedig is gegaan. Tijdens de laatste centimeters heb ik mij staande kunnen houden door de 2 keer in/4 keer uit. Dit gaf mij een ontzettende houvast!

Henriette, dank je wel voor je lessen!
Ik zou je ook nog informeren over de vergoeding van de zorgverzekeraar: Salland heeft 100 euro vergoed voor de yoga.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Louise
18 april 2013 bevallen van een zoontje

Door de 2 x in en 4 x uit heb ik de weeën prima kunnen opvangen. De weeën die ik had waren heel erg heftig. Ik was dan ook erg blij dat om 8 uur de vliezen werden gebroken en om 8.15 uur mocht ik licht meepersen. Ik heb de perstechniek toegepast en ik kon voor mijn gevoel alles sturen. Ik vond het heel bijzonder dat ik eigenlijk zo pijnloos kon persen (gevoelsmatig zonder kracht persen) en had daardoor na de bevalling weinig last.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Marion
17 april 2013 bevallen van een dochtertje

Henriette, heel erg bedankt voor de goede begeleiding en advisering. Ik heb alles geprobeerd toe te passen wat in mij opkwam al lukt dit niet altijd door de enorme snelheid van de weeenstorm. ik heb je lessen als heel erg fijn en ontspannend gevonden en met name de ontspanning (hoofd, kaken, mond) hebben ervoor gezorgd dat ik veel ruimte voor Tess heb kunnen maken.

Dank je wel en tot snel.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring, en goede raad van Agnes
6 april 2013 bevallen van een zoontje

De yoga technieken had ik me blijkbaar goed eigen gemaakt en ik ben echt enorm blij dat ik destijds de keuze heb gemaakt om niet op zwangerschapsgym te gaan, maar op yoga. Hierdoor lukte het me heel goed om in mezelf te keren en steeds weer te vertrouwen op mijn lichaam. Positief tegen mezelf praten en me concentreren op dat deel waar de aandacht naar toe moest. Ik wilde niet dat mensen me aanraakten, ik wilde niet dat ze hard tegen me praatten, ik kon het zelfs niet hebben dat Stefan heen en weer liep door de kamer (omdat de lichtinval dan anders werd). Doordat ik alle prikkels om mij heen tot een minimum beperkte, kon ik mij op mezelf concentreren en ontspannen.

De verpleegkundige zei later dat ze in het begin niet goed wist hoe ze mij moest begeleiden, omdat ik zo sloom was en nauwelijks reageerde, maar toen ze door had dat ik mezelf begeleidde en dat het met behulp van de yoga goed ging, liet ze me vrij en kon ik uitvoeren wat ik geleerd had. Vooraf had ik niet verwacht dat ik het er zo van af zou brengen, maar ik ben super blij dat ik deze ervaring rijker ben. Er zijn veel horrorverhalen over de bevalling, maar er zijn ook mooie en plezierige bevallingsverhalen, onthou dat goed!! Niet luisteren dat de horror scenario’s, alleen naar de positieve. Laat je niet gek maken door je omgeving, maar hou voor ogen dat je heel veel geleerd hebt bij de yoga en dat je meer kunt dan je vooraf denkt!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Danielle
26 maart bevallen van een dochtertje

De bevalling was wederom een hele mooie indrukwekkende ervaring waar ik met trots op terug kijk………………

Met de verpleeg en de gyn doorgenomen dat ik zo natuurlijk mogelijk wou bevallen en graag veel rust wou……
………. ik vond het gewoon goed en mooi en was blij dat mijn meisje eraan kwam. Tussen de weeën echt ontspannen en trots op elke wee die lekker ging. En mijn gevoel klopte..het ging heel hard. Ik heb veel aan de verschillende technieken die we geleerd hebben gehad! En nog het meest in het vertrouwen op mijn lichaam en het feit dat ik er gewoon heel veel zin in had! Om 7 uur is ons meisje in alle rust geboren. Heel fijne sfeer en alles kon in rustig overleg wat ik wou/wij wilden….. ik heb haar zelf aangepakt. Goed geluisterd naar de aanwijzingen tijdens de geboorte.
Nu zit ik er behoorlijk fit bij. Fijn! Genieten. Bedankt voor alle fijne lessen en ik geef me nog op voor babymassage.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Amee
12 maart 2013 bevallen van een prachtige gezonde zoon

Het bleek dat ik superveel gehad heb aan de zwangerschapsyoga. Maandag had ik een lichte rugpijn die onregelmatig terug kwam. Ik besloot vast een beetje te oefenen voor als ik weeën zou krijgen met ademhalingstechnieken van de yoga.

De rugpijn was niet echt storend dus dit was een mooie gelegenheid. Dinsdagochtend had ik controle bij de verloskundige. Twee uur daarna begon de rugpijn wat heviger en regelmatiger te worden. Maar dit was prima op te vangen met heen en weer wiegen en naar de buik toe ademen.

Om 9 uur ‘s avonds was er weinig verandering, maar toch maar besloten om de verloskundige te bellen zodat ze op de hoogte zou zijn van het feit dat het iets ‘rommelde’ Ze vroeg of ik naar het ziekenhuis wou komen. Dit leek me wat overdreven en ik verwachtte weer terug naar huis gestuurd te worden. We waren hier om 10 uur. Het bleek dat ik 6cm ontsluiting had. Ze heeft de vliezen gebroken. Ik kon de weeën nog even goed opvangen, maar toen zat er nauwelijks pauze meer tussen. Ik bleek volledige ontsluiting te hebben en mocht persen. Het persen ging direct goed met de yogatechniek!!. Het ging iets te hard, waardoor de hartslag omlaag ging. Dit herstelde snel en na 23 minuten persen was mijn kleine man op de wereld!

Hoewel ik eigenlijk niet had verwacht dat ik de yoga ook daadwerkelijk zou toepassen op het moment supréme, was het allemaal goed in de praktijk te brengen.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ervaring van Marloes.
4-februari 2013 Thuis bevallen van haar 3de kindje.

De bevalling ging supergoed. Om half drie werd ik wakker, ben naar beneden gegaan, en mijn man laten weten dat ik hem zou roepen als ik hem nodig had. Dat was om half vier. Hij heeft even aangekeken hoe de weeën verliepen. Ik voelde ze met name onderin mijn buik, dus ik dacht dat het nog niet zo serieus was. Hij zei na een half uur dat ze wel heel regelmatig kwamen, om de vier/vijf minuten, dus heeft hij de verloskundige gebeld. Zij was er om half vijf.
Om vijf uur had ik 5 cm ontsluiting. Om half zes was de kraamhulp er. Toen zijn de vliezen gebroken bij 8 cm, en tegen 6 uur mocht ik persen. Dat vind ik het minst leuke deel van bevallen, dus ik heb eerst mijn lijf zelf laten persen. Bij de laatste perswee paar keer mee geperst, en hij was er. Het yoga-persen heb ik 3 keer gedaan, en ik voelde dat dat heel effectief was…..
De kinderen werden wakker op het moment dat Thomas net op mijn buik lag. Ze kwamen een voor een onze slaapkamer binnen. Dat was heel bijzonder.

Al met al dus een heel goede start voor Thomas, en een goede ervaring voor mij, mijn partner en de kinderen.

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Ik had geen ervaring met yoga, maar na even wennen vond ik het helemaal geweldig.
Iedere les was heerlijk ontspannend. Elke week even lekker een moment voor jezelf,de zwangerschap en het kindje, even weg van de drukte van alle dag.
Ook al was ik nog zo moe om weg te gaan, als ik weer was geweest was ik heerlijk ontspannen.
Mijn man had weinig behoefte om mee te gaan, maar hij deed het voor mij.
Toch werd hij enthousiast. En bij de bevalling heb ik veel aan hem gehad en hoorde ik de woorden van de yoga terug.
Hij kon me daardoor goed steunen.

Babymassage was eveneens een prachtige ervaring. Ook even uit de rompslomp van iedere dag,even aandacht voor mijn meisje. Zij werd er heerlijk ontspannen van.

Ik zou het iedereen aanraden en ik zou zelf zeker zo weer gaan!

Succes Henriette,

Groetjes Marloes

. . . . . . . . . . . . . . . . .

De avonden voor ons mannen vond ik plezierig en nuttig.
Het vertrouwen dat ik mijn vrouw kon helpen tijdens de bevalling, waar ik best tegenop zag, werd enorm opgekrikt door de duidelijke voorlichting en tips.
Super, en nogmaals dank.
Richard

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Henriëtte staat voor mij voor de 3 belangrijkste R’s voor een aanstaande en jonge moeder: Rust.. Rust.. en Rust!
Rust tijdens de zwangerschap: haar lessen zwangerschapsyoga hebben mij helpen ontspannen, hoe vermoeid ik soms ook was.
Evenals de massage die ik tijdens mijn zwangerschap heb gekregen. Heerlijk gewoon ‘op’ mijn buik kunnen liggen en relaxen!
Rust tijdens de bevalling: dankzij de vele informatie tijdens de yoga lessen was ik voorbereid. Met name het belang van een goede ademhaling was een belangrijke bron van rust.

Rust na de zwangerschap: door de cursus Dunstan Babytaal kon ik m’n jonge dochter beter ‘verstaan’.
Weten dat je kleine honger heeft of dat er een boertje vastzit in plaats van gissen als ze huilt, geeft een jonge moeder erg veel rust!

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Hoi Henriette,

Nu na een paar dagen na de workshop kijk en luister ik met andere ogen naar Maja.
En ik heb het gevoel dat ik haar beter begrijp.
Ondanks dat ze mijn derde kindje is heb ik toch weer wat nieuws geleerd. Dank daarvoor

Fijne eerste verjaardag in 2018

Yulian
Bibelien
Madee
Livia
Milou Laura
Vajen
Evi
Sam
Set
Milo
Gijs
Jack
Joep
Lars
Anna Quin
Hanna
Jesse Finn
Julia
Luca
Dees
Arthur
Jorie Daan
Sophie
Kees
Barbar
Nina
Maas
Avery
Timo
Thijs
Laura
Juna
Noah
Sven Julian
Jack
Saar
Emma
Jim
Ferre
Max
Milan Michael
Sophie Constance
Sven Vidar
Liv
Eef
Sam
Jess Cato
Gideon
Thijs
Tara
Sep
Finn
Kees
Finn
Thomas
Sam
Gijs
Lotta
Ava
Celeste
Javier
David Matteo
Djim
James Jacob
Lex Sebastiaan
Siem
Eleni
Vigo
Vieve Jolien
Fien